Cordyceps: Huba s neobyčajnými zdravotnými výhodami

CORDYCEPS: Huba s neobyčajnými zdravotnými výhodami

Zdá sa, že huby Cordyceps sú momentálne v móde. Vidíte ich v adaptogénnych aj predtréningových  doplnkoch. Veľa sa o nej hovorí a je jednou z top superpotravín. Prečo je tomu tak? 

Životný cyklus Cordycepsu

Ak ešte nemáte informácie, huby Cordyceps sú parazitické druhy huby, ktoré zahŕňajú viac ako 400 rôznych druhov. Rastú na rôznych miestach po celom svete, v krajinách ako Čína, Japonsko, India, Spojené štáty americké, Austrália, Peru, Bolívia a mnohé ďalšie. 

Ich životný cyklus začína tým, že spóry Cordycepsu pristávajú na hmyze. Tieto spóry vyklíčia a v hmyze sa začnú rozvíjať malé vlákna známe ako hýfy, ktoré postupne prechádzajú do štádia mycélií. Mycélium je štruktúra podobná koreňom húb a v podstate konzumuje vnútornosti hmyzu.

Keď mycélium úplne spotrebuje vnútornosti hmyzu a podmienky v okolí sú vhodné, z tela hmyzu sa vyvinie charakteristická lopatkovitá huba, ktorá slúži ako plodné telo. Táto huba následne uvoľňuje nové spóry a celý životný cyklus začína nanovo.

Poďme sa však pozrieť ako môže Cordyceps prospieť nášmu zdraviu. 

Zdravotné prínosy húb Cordyceps v skratke:

  • Tradičné použitie v čínskej medicíne
  • Zvyšovanie výkonnosti pri cvičení
  • Podpora zdravého zvládania zápalov
  • Podpora optimálnej hladiny testosterónu
  • Zlepšenie sexuálneho apetitu
  • Udržanie stability krvného cukru
  • Udržanie zdravia srdca
  • Pomoc pri zvládaní každodenných stresových situácií

Tradičné použitie v čínskej medicíne

Prvá historická zmienka o Cordyceps sa datuje až do roku 620 nášho letopočtu. Táto výnimočná huba mala tradičné využitie ako tonikum pre pľúca a obličky, čo ju činilo cennou pre ľudí trpiacich dýchacími problémami, fyzickou únavou a oslabenou imunitou. Okrem toho zohrávala dôležitú úlohu aj v oblasti sexuálnych funkcií, libida a celkovej výkonnosti, čo sa stalo dôležitou súčasťou jej tradičného využitia. 

Cordyceps je v tradičnej čínskej medicíne považovaný za tonikum jinu, podporujúce jang a stimulujúce obličkovú esenciu. V tradičnej čínskej medicíne je esencia považovaná za elixír života, ktorý vychádza zo životného štýlu alebo z energetických zásob, s ktorými sa narodíme.

Huby Cordyceps majú príjemnú sladkú chuť a sú energeticky mierne teplé. Tieto jemné vlastnosti Cordycepsu sú dôležité pre zabezpečenie jeho správneho použitia. Napríklad, vzhľadom k jeho stimulačným a posilňujúcim vlastnostiam by sa nemali používať pri stavoch s pľúcnou horúčavou, pretože by mohli zvýšiť aktuálnu horúčavu v organizme.

Pri pohľade na tradičné aplikácie Cordycepsu sa nám vybavuje obraz sily a vitality. Cordyceps sa využíva na posilnenie, obnovu a oživenie tela aj mysle. 

Zvyšovanie výkonnosti pri cvičení

Doplnky z huby Cordyceps preukázali zlepšený výkon u zdravých starších pacientov, čo dokazujú zlepšené dýchacie a metabolické funkcie. (1)

Táto štúdia zahŕňala 20 zdravých starších jedincov vo veku 50-75 rokov. Jedna skupina bola kontrolná a druhá skupina užívala 999 mg Cs-4 (tri 333 mg kapsuly) denne. Subjekty vykonali stacionárny cyklický ergometer s použitím dychového vyšetrenia na začiatku a na konci štúdie. Výsledky boli celkom dobré! Po 12 týždňoch suplementácie Cs-4 sa u zdravých starších jedincov zvýšil laktátový prah o 10,5 % a ich ventilačný prah sa zvýšil o 8,5 %. Na druhej strane kontrolná skupina nezaznamenala žiadne zmeny vo VO2 max. (2)

Štúdie ukazujú, že polysacharidy v hubách Cordyceps môžu mať účinok proti únave a zlepšiť biomarkery výkonu pri cvičení. (3)

Huba Cordyceps preukázala svoje antioxidačné vlastnosti, čo by mohlo poslúžiť ako podpora pre športovcov pred a po ich výkone. Obdobie po fyzickej aktivite je kritickým časom, ktorý športovci všetkých úrovní často prehliadajú. Športovci, ktorí zvažujú využitie Cordycepsu na zvýšenie svojho výkonu, by mali brať do úvahy aj jeho schopnosť podporiť ich regeneráciu. (4)

Podpora zdravého zvládania zápalov

Cordyceps zohráva dôležitú úlohu v podpore zdravého zvládania zápalových procesov v organizme. Štúdie naznačujú, že Cordyceps obsahuje zložky, ktoré môžu pôsobiť protizápalovo a zmierniť nepriaznivé účinky chronického zápalu.

Jedným z hlavných mechanizmov, ktoré umožňujú Cordycepsu účinne bojovať proti zápalu, je jeho schopnosť regulovať imunitný systém. Týmto spôsobom pomáha organizmu udržiavať rovnováhu medzi zápalovými procesmi. Táto rovnováha je kľúčová pre zabezpečenie, že zápal sa nevyvíja do chronických foriem, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie.

Cordyceps tiež obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a reaktívnym formám kyslíka, ktoré môžu prispieť k zápalu v tele. Tieto antioxidanty pomáhajú chrániť bunky a tkanivá pred poškodením a podporujú celkové zdravie organizmu.

Okrem toho Cordyceps môže zvýšiť hladinu energie a výdrže, čo je dôležité pre zvládanie zápalových reakcií. Pri zvýšenej energii sa organizmus môže efektívnejšie brániť a rýchlejšie zotavovať.

Aj štúdie naznačujú, že Cordyceps môže podporovať zdravé hladiny zápalu a imunitných markerov. (5) (6) (7) (8)

Cordyceps môže pomôcť aj pri zápale buniek a mitochondrií, ktorý je spojený s procesom starnutia, môže byť ovplyvnený pôsobením voľných radikálov a reaktívnych foriem kyslíka. Vedecký výskum, vykonávaný in vitro aj in vivo, naznačuje, že Cordyceps môže hrať rolu pri dodávaní kyslíka na bunkovej úrovni, čo by mohlo prispieť k podpore zdravého zápalového procesu. (9)

Podpora optimálnej hladiny testosterónu

Cordyceps ponúka zaujímavý potenciál pre podporu optimálnej hladiny testosterónu u mužov. Testosterón je kľúčový hormón, ktorý hrá dôležitú úlohu v mužskej reprodukčnej zdravotnej starostlivosti.

Štúdie naznačujú, že Cordyceps môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu, pričom niektoré výskumy ukazujú jeho schopnosť podporiť zvýšenú produkciu testosterónu. Toto môže byť prospešné pre mužov, ktorí zažívajú pokles hladiny tohto hormónu v dôsledku starnutia alebo iných faktorov.

Cordyceps môže podporiť optimálnu hladinu testosterónu tak, že reguluje hormonálnu aktivitu a stimuluje produkciu tohto dôležitého hormónu. Tým môže pomôcť zlepšiť svalovú hmotnosť, nárast energie a celkový mužský pohodový stav.

Okrem toho má Cordyceps aj antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú celkové zdravie organizmu. To môže byť dôležité pre udržanie optimálnej funkcie hormonálneho systému vrátane produkcie testosterónu. (10) (11) (12)

Často sa stáva, že jednotlivci, ktorí snažia podporiť zdravú hladinu testosterónu, urobí chybu pretrénovaním sa. Nadmerná fyzická aktivita môže viesť k zvýšenému výskytu voľných radikálov, čo následne spôsobuje oxidačný stres a nepriaznivo ovplyvňuje činnosť hypotalamu, hypofýzy, nadobličiek a pohlavných žliaz. (13)

Huby Cordyceps majú tiež bohaté antioxidačné vlastnosti. (14)

Cordyceps: Huba s neobyčajnými zdravotnými výhodami

Zlepšenie sexuálneho apetitu

Cordyceps huby sú tradične známe svojou schopnosťou podporovať libido a sexuálnu vitalitu, avšak v oblasti klinických dôkazov je ešte potrebný hlbší výskum, aby sme presne pochopili mechanizmy, ktorými Cordyceps ovplyvňuje sexuálnu funkciu. Vedecký pohľad na túto problematiku zdôrazňuje niekoľko dôležitých aspektov.

Hoci existuje obmedzený počet klinických štúdií, ktoré sa zaoberajú účinkami Cordycepsu na libido a sexuálnu funkciu u ľudí, väčšina z nich naznačuje, že Cordyceps môže mať pozitívny vplyv na sexuálny apetít. Tento účinok je často spojený s jeho schopnosťou regulovať hormóny, najmä testosterón.

Cordyceps obsahuje bioaktívne zložky, ktoré môžu ovplyvniť hormonálnu rovnováhu v tele. Hlavne testosterón, ktorý hrá dôležitú úlohu pri kontrole sexuálneho apetítu u mužov aj žien. Niekedy dochádza k poklesu hladiny testosterónu s vekom, a preto by mohlo byť zaujímavé, že Cordyceps môže prispieť k jeho optimálnej úrovni.

Dôkazy podporujúce účinky húb Cordyceps na zvýšenie libida sú prinajlepšom však slabé. Okrem tradičného a historického využitia existuje minimálny výskum. (15) (16)

Avšak, keď zohľadníme ďalšie pozitívne fyziologické účinky húb Cordyceps, môžu prispievať k podpore zdravého sexuálneho apetítu, pretože libido je ovplyvňované rôznymi biopsychosociálnymi faktormi.

Udržanie stability krvného cukru s Cordycepsom

Udržiavanie zdravého hladiny cukru v krvi má zásadný význam, pretože nerovnováha môže negatívne ovplyvniť funkciu obličiek v dôsledku zvýšeného oxidačného stresu. Výskumné štúdie naznačujú, že Cordyceps môžu prispieť k udržaniu hladiny cukru v krvi v normálnom rozmedzí. Okrem toho sa zdá, že Cordyceps má ochranné a antioxidačné účinky, ktoré môžu prospievať zdraviu obličiek. (17) (18)

Je potrebné zdôrazniť, že pre detailné skúmanie biomedicínskych aplikácií Cordycepsu v podpore funkcie obličiek je potrebný ďalší výskum a evidencia. 

Udržanie zdravia srdca

Štúdie naznačujú, že huby Cordyceps môžu pomôcť udržiavať hladinu LDL cholesterolu v zdravých hodnotách. Ochranný vplyv Cordycepsu na kardiovaskulárny systém môže byť spojený s jeho adenozínovými a antioxidačnými vlastnosťami. Predpokladá sa, že zlúčeniny obsiahnuté v Cordyceps môžu aktivovať adenozínové receptory, čo môže mať pozitívny vplyv na srdcový rytmus. Ďalším dôležitým ukazovateľom vplyvu Cordycepsu na kardiovaskulárny systém je možné zvýšenie jeho výkonu, ako bolo naznačené v rôznych štúdiách. (19) (20) (21) (22) (23) (24) (25) (26) (27)

Pomoc pri zvládaní každodenných stresových situácií

Cordyceps je adaptogén, ktorý má dlhú históriu používania v tradičných ázijských systémoch liečby na posilnenie tela a duše. Jednou z jeho významných schopností je pomáhať organizmu prispôsobiť sa rôznym stresovým situáciám.

Oxidačný stres, ktorý je spojený so stresom, môže negatívne ovplyvňovať náš fyzický a emocionálny stav. Cordyceps obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály, čím redukujú poškodenie buniek spôsobené stresom a oxidáciou. Týmto spôsobom môže Cordyceps pomôcť udržiavať celkové zdravie a pohodu v čase zvýšeného stresu.

Okrem toho Cordyceps podporuje psychoneuroimunologické procesy v tele, čo zahŕňa komplexnú interakciu medzi psychikou, nervovým systémom a imunitným systémom. Týmto spôsobom môže Cordyceps pomôcť posilňovať náš vnútorný obranný mechanizmus proti stresu a chorobám.

Je tiež zaujímavé poznamenať, že Cordyceps sa považuje za stimulačný adaptogén, čo znamená, že má tendenciu zvyšovať energiu a vitalitu. To môže byť prospešné pri zvládaní stresu, pretože vám môže pomôcť zvládnuť náročné situácie so zvýšenou vitalitou a mentálnou jasnosťou. (28) (29) (30)

Čo na záver?

Cordyceps je fascinujúca huba, ktorá ponúka širokú škálu potenciálnych zdravotných výhod, ako ste sa mohli dočítať. Z dôkladných výskumov a tradičných použití vyplýva, že Cordyceps môže pozitívne ovplyvňovať rôzne aspekty ľudského zdravia. 

Cordyceps môže pomôcť udržiavať normálnu hladinu cholesterolu a znižovať oxidačný stres, čím prispeje k zdraviu srdca.

Cordyceps má adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že môže pomôcť telu lepšie zvládať fyzický a emocionálny stres. Posilní imunitný systém a zvýši jeho schopnosť bojovať proti infekciám.

Cordyceps sa považuje za stimulačný adaptogén, ktorý môže zvýšiť energiu a vytrvalosť.

Má potenciál pomôcť pri respiračných problémoch a zlepšovať dýchanie.

Niekteré výskumy naznačujú, že Cordyceps môže mať pozitívny vplyv na zdravie mozgu a nervového systému.

Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a ochraňovať bunky pred poškodením.

Tradične sa používa na podporu libida a sexuálnej vitality.

No nie je táto huba dokonalá? 

Pozrite si aj článok: Cordyceps: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Podrobný článok o hube Cordyceps nájdete tu. 

 

 

zdroje:

  1. Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., & Cooper, CB (2010). Účinok Cs-4 (Cordyceps sinensis) na výkon cvičenia u zdravých starších jedincov: dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia. Journal of alternative and Complementary Medicine (New York, NY) , 16 (5), 585–590. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0226
  2. Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., & Cooper, CB (2010). Účinok Cs-4 (Cordyceps sinensis) na výkon cvičenia u zdravých starších jedincov: dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 16 (5), 585–90.
  3. Xu YF (2016). Účinok polysacharidu z Cordyceps militaris (Ascomycetes) na fyzickú únavu vyvolanú núteným plávaním. Medzinárodný časopis liečivých húb18 (12), 1083–1092. https://doi.org/10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i12.30
  4. Yu, HM, Wang, BS, Huang, SC a Duh, PD (2006). Porovnanie ochranných účinkov medzi kultivovaným Cordyceps militaris a prírodným Cordyceps sinensis proti oxidačnému poškodeniu. Časopis poľnohospodárskej a potravinárskej chémie , 54 (8), 3132–3138. https://doi.org/10.1021/jf053111w
  5. Kuo, YC, Tsai, WJ, Shiao, MS, Chen, CF a Lin, CY (1996). Cordyceps sinensis ako imunomodulačné činidlo. The American Journal of Chinese Medicine , 24 (2), 111–125. https://doi.org/10.1142/S0192415X96000165
  6. Kim KM, Kwon YG, Chung HT a kol. Metanolový extrakt Cordyceps pruinosa inhibuje in vitro a in vivo zápalové mediátory potlačením aktivácie NF-kappaB. Toxicol Appl Pharmacol. 2003; 190 (1): 1-8. doi:10.1016/s0041-008x(03)00152-2
  7. Huang, D., Meran, S., Nie, SP, Midgley, A., Wang, J., Cui, SW, ... & Phillips, AO (2018). Cordyceps sinensis: antifibrotické a zápalové účinky kultivovaného polysacharidového extraktu. Bioaktívne sacharidy a vláknina14, 2-8
  8. Park, DK, Choi, WS, Park, PJ, Kim, EK, Jeong, YJ, Choi, SY, Yamada, K., Kim, JD, & Lim, BO (2008). Produkcia imunoglobulínu a cytokínov z lymfocytov mezenterických lymfatických uzlín je regulovaná extraktmi Cordyceps sinensis u myší C57Bl/6N. Journal of medical food , 11 (4), 784–788. https://doi.org/10.1089/jmf.2007.0550
  9. Kim, KM, Kwon, YG, Chung, HT, Yun, YG, Pae, HO, Han, JA, Ha, KS, Kim, TW, & Kim, YM (2003). Metanolový extrakt Cordyceps pruinosa inhibuje in vitro a in vivo zápalové mediátory potlačením aktivácie NF-kappaB. Toxikológia a aplikovaná farmakológia , 190 (1), 1–8. https://doi.org/10.1016/s0041-008x(03)00152-2
  10. Wang, J., Chen, C., Jiang, Z., Wang, M., Jiang, H., & Zhang, X. (2016). Ochranný účinok extraktu Cordyceps militaris proti reprodukčnému poškodeniu vyvolanému bisfenolom A. Systémová biológia v reprodukčnej medicíne62 (4), 249–257. https://doi.org/10.1080/19396368.2016.1182234
  11. Manna, PR, Stetson, CL, Slominski, AT a Pruitt, K. (2016). Úloha steroidogénneho akútneho regulačného proteínu v zdraví a chorobe. Endokrinné51 (1), 7-21. https://doi.org/10.1007/s12020-015-0715-6
  12. Leu, SF, Poon, SL, Pao, HY a Huang, BM (2011). Stimulačné účinky cordycepínu in vivo a in vitro na steroidogenézu myších leydigových buniek. Bioscience, biotechnology, and biochemistry75 (4), 723-731. https://doi.org/10.1271/bbb.100853
  13. Aitken, RJ, & Roman, SD (2008). Antioxidačné systémy a oxidačný stres v semenníkoch. Oxidačná medicína a bunková dlhovekosť1 (1), 15–24. https://doi.org/10.4161/oxim.1.1.6843
  14. Li, SP, Li, P., Dong, TT a Tsim, KW (2001). Antioxidačná aktivita rôznych druhov prírodného Cordyceps sinensis a kultivovaného Cordyceps mycélia. Fytomedicína: medzinárodný časopis fytoterapie a fytofarmakológie8 (3), 207–212. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00030
  15. Wan F, Guo Y, Deng X. Účinky kapsuly Jin Shui Bao [Cs-4] podobné pohlavným hormónom: Farmakologické a klinické štúdie. Chinese Trad Patent Med. 1988;9:29–31
  16. Lin, BQ a Li, SP (2011). Cordyceps ako bylinná droga. V I. Benzie (Eds.) et. al., Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. (2. vydanie). CRC Press/Taylor & Francis.
  17. Lo, HC, Tu, ST, Lin, KC a Lin, SC (2004). Antihyperglykemická aktivita plodnice Cordyceps u diabetických potkanov vyvolaná nikotínamidom a streptozotocínom. Life Sciences , 74 (23), 2897-2908. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2003.11.003
  18. Liu, C., Song, J., Teng, M., Zheng, X., Li, X., Tian, ​​Y., Pan, M., Li, Y., Lee, RJ, & Wang, D. (2016). Antidiabetické a antinefritické aktivity vodného extraktu z ovocného tela Cordyceps militaris u diabetických potkanov Sprague Dawley vyvolaných diétou-streptozotocínom. Oxidačná medicína a bunková dlhovekosť2016, 9685257. https://doi.org/10.1155/2016/9685257
  19. Kuhn, MA, Harold, DM, & Winston, D. (2001). Bylinná terapia a doplnky: Vedecký a tradičný prístup. Philadelphia: Lippincott.
  20. Guo, P., Kai, Q., Gao, J., Lian, ZQ, Wu, CM, Wu, CA, & Zhu, HB (2010). Cordycepin zabraňuje hyperlipidémii u škrečkov kŕmených stravou s vysokým obsahom tukov prostredníctvom aktivácie AMP-aktivovanej proteínkinázy. Journal of pharmacological Sciences , 113 (4), 395–403. https://doi.org/10.1254/jphs.10041fp
  21. Yan, XF, Zhang, ZM, Yao, HY, Guan, Y., Zhu, JP, Zhang, LH, Jia, YL a Wang, RW (2013). Kardiovaskulárna ochrana a antioxidačná aktivita extraktov z mycélia Cordyceps sinensis pôsobí čiastočne cez adenozínové receptory. Fytoterapeutický výskum: PTR , 27 (11), 1597–1604. https://doi.org/10.1002/ptr.4899
  22. Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., & Cooper, CB (2010). Účinok Cs-4 (Cordyceps sinensis) na výkon cvičenia u zdravých starších jedincov: dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia. Journal of alternative and Complementary Medicine (New York, NY)16 (5), 585–590. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0226
  23. Parcell, AC, Smith, JM, Schulthies, SS, Myrer, JW, & Fellingham, G. (2004). Suplementácia Cordyceps Sinensis (CordyMax Cs-4) nezlepšuje výkon pri vytrvalostnom cvičení. Medzinárodný časopis pre športovú výživu a metabolizmus pri cvičení14 (2), 236–242. https://doi.org/10.1123/ijsnem.14.2.236
  24. Xu YF (2016). Účinok polysacharidu z Cordyceps militaris (Ascomycetes) na fyzickú únavu vyvolanú núteným plávaním. Medzinárodný časopis liečivých húb18 (12), 1083–1092. https://doi.org/10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i12.30
  25. Hirsch, KR, Smith-Ryan, AE, Roelofs, EJ, Trexler, ET a Mock, MG (2017). Cordyceps militaris zlepšuje toleranciu k vysoko intenzívnemu cvičeniu po akútnej a chronickej suplementácii. Časopis doplnkov stravy14 (1), 42–53. https://doi.org/10.1080/19390211.2016.1203386
  26. Yi, X., Xi-zhen, H. & Jia-shi, Z. Randomizovaná dvojito zaslepená placebom kontrolovaná klinická štúdia a hodnotenie fermentačného produktu Cordyceps sinensis (Cs-4) pri zvyšovaní aeróbnej kapacity a respiračnej funkcie zdravých starší dobrovoľníci. Brada. J. Integr. Med. 10, 187-192 (2004). https://doi.org/10.1007/BF02836405
  27. Nagata, A., Tajima, T., & Uchida, M. (2006). Doplnkové protiúnavové účinky prášku z extraktu Cordyceps sinensis (Tochu-Kaso) počas troch postupných cvičení človeka. Japanese Journal of Physical Fitness and Sports Medicine55 (dodatok), S145-S152.
  28. Pitsavos, C., Panagiotakos, DB, Papageorgiou, C., Tsetsekou, E., Soldatos, C., & Stefanadis, C. (2006). Úzkosť vo vzťahu k zápalom a koagulačným markerom u zdravých dospelých: štúdia ATTICA. Ateroskleróza, 185 (2), 320-326. DOI:10.1016/j.atherosclerosis.2005.06.001
  29. Liukkonen, T., Räsänen, P., Jokelainen, J., Leinonen, M., Järvelin, MR, Meyer-Rochow, VB, & Timonen, M. (2011). Súvislosť medzi úzkosťou a hladinami C-reaktívneho proteínu (CRP): výsledky kohortovej kohortovej štúdie v Severnom Fínsku z roku 1966. Európska psychiatria: časopis Asociácie európskych psychiatrov , 26 (6), 363–369. https://doi.org/10.1016/j.eurpsy.2011.02.001
  30. Seely, D., & Singh, R. (2007). Adaptogénny potenciál polybylinného prírodného zdravotného produktu: správa o dlhodobej klinickej štúdii. Doplnková a alternatívna medicína založená na dôkazoch: eCAM, 4 (3), 375–380. https://doi.org/10.1093/ecam/nel101