IVAN ČAJ – Zabudnutý nápoj našich predkov

IVAN ČAJ – Zabudnutý nápoj našich predkov

Fermentovaná Vrbovka úzkolistá alebo IVAN ČAJ. Zabudnutý a výnimočný nápoj našich múdrych predkov, ktorý sa vyznačuje blahodarnými účinkami na ľudský organizmus.

Táto trvalka, ktorej výška dosahuje 1 – 1,5 m, rastie takmer vo všetkých oblastiach Ruska. Vyskytuje sa pozdĺž ciest, v blízkosti vodných plôch, na čistinách, pustatinách a poľanách. Vrbovka úzkolistá kvitne s červenými, ružovými, fialovými kvetmi, zhromaždenými v zúžených kefách. 

Fermentácia dodáva celé spektrum užitočných vlastností

Zároveň vytvára neopakovateľnú medovú arómu a jantárovú farbu čaju. Obsah biologicky aktívnych látok v Ivan čaji sa líši v závislosti na čase zberu, kvality rastlín, kvality kvetov, miesta rastu a technológie spracovania. Práve Ivan čaj zo severu sa považuje za kvalitnejší, pretože studené leto prospieva k vyššej akumulácii užitočných látok v rastlinách.

Trvanie a teplota fermentácie ovplyvňujú vôňu, chuť a farbu konečného výrobku. V domácej výrobe takéhoto čaju môžete získať výrobok so zeleným, žltkastým alebo tmavým odtieňom.

Kedy a ako zbierať listy a kvety z vrbovky úzkolistej

V rôznych regiónoch Ruska sa táto rastlina zbiera v júni až auguste. Okrem toho musí kvitnúť. Listy a kvety vrbovky úzkolistej sa zbierajú oddelene. Tento postup sa najlepšie vykonáva ráno. Farba sa musí starostlivo odrezať, vyberajú sa len kvitnúce púčiky.

Nie je potrebné zbierať štetce s nerozvinutými kvetmi, pretože počas sušenia môžu dozrieť a uvoľniť chmýří, ktoré zhoršuje kvalitu liečivých surovín.

Listy sa zo stonky odtrhávajú jemne, rukou pohybujeme zhora nadol prudkým, ale ľahkým pohybom. Na prípravu surovín sa používajú len celé a nepoškodené listy. Nemali by mať tmavé škvrny a diery. Vrchné a spodné listy nie sú vhodné na prípravu kvalitného čaju.

Ivan čaj obsahuje až 70 stopových prvkov

Vrátane významného množstva železa, horčíka, draslíka, sodíka a medi. Obsahuje 18 aminokyselín, ktoré sú ľahko absorbované telom a rýchlo dodajú energiu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C (až 6 krát viac ako citrón). Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny B, obzvlášť dosť karoténu. V čaji sa nachádzajú aj triesloviny, bioflavonoidy, pektín a chlorofyl.

Flavonoidy majú antioxidačný účinok a eliminujú voľné radikály, čím poskytujú ochrannú bariéru zdravým bunkám pred mutáciami. Chránia tkanivá organizmu pred poškodením spôsobeným nadmerným uvoľnením histamínu (látky, ktorá sa tvorí počas zápalu a alergie), čo poskytuje ďalšie možnosti pre liečenie astmy a alergických reakcií. Okrem antiseptických vlastností má schopnosť čistiť organizmus od toxínov.

Pri pití Ivan čaju prebieha čistenie celého organizmu a v priebehu 2 týždňov pri pravidelnom používaní (každý deň 3 až 4 krát denne), človek začne mať pocit, akoby organizmus začal rozkvitať a nastáva upokojenie. Má pozitívny vplyv na stav žalúdočnej sliznice, zlepšuje črevnú motilitu, normalizuje metabolizmus, odstraňuje zápchu, dysbiózu, pálenie záhy, má choleretický a antialergický účinok.

Vŕbovka úzkolistá je výbornou prevenciou ochorení ústnej dutiny, ako je zubný kaz a paradentóza.

 protizápalové vlastnosti, preto sa používa na liečbu zápalových procesov dýchacieho systému, ako je ARVI, tracheitída, angína, bronchitída, sinusitída, faryngitída.

Ivanov čaj normalizuje teplotu, pomáha pri nádche a horúčke.

Ivan čaj zvyšuje hladinu hemoglobínu, normalizuje vodno-elektrolytovú rovnováhu, znižuje krvný tlak.

Používa sa pri komplexnej liečbe neplodnosti u mužov a žien. Ako vonkajší prostriedok sa ohňovec používa na umývanie hnisavých rán, rôznych kožných ochorení. Ivan čaj sa používa ako kozmetický prostriedok, krémov a masiek.

Tento výnimočný nápoj z vŕbovky úzkolistej neobsahuje kofeín, purínové látky a kyselinu šťaveľovú, ktoré sú jedným z hlavných vinníkov metabolických porúch. Ľudia, ktorí pravidelne pijú Ivan čaj sa stávajú viac vyrovnanými, pociťujú ľahkosť a pokoj, pritom Ivan čaj závislosť nespôsobuje.

Zaujala nás informácia, že pod vedením Dr. Alexandra Podkozlina, člena New Yorkskej akadémie vied, skupina imunológov vydala správu, ktorá hovorí, že Ivan čaj stimuluje imunitný systém lepšie ako najvzácnejšie a najdrahšie bylinné rastliny

Pre mužov

Liečivé vlastnosti ivan čaju pre mužov sa považujú za obzvlášť cenné. Bolo preukázané, že spolu s tradičnými liekmi je čaj z vrbovky úzkolistej účinným liekom na liečbu BPH.

Vďaka užitočným vlastnostiam vrbovky úzkolistej pomáha pravidelné užívanie odvaru spomaliť alebo úplne zastaviť rast nádoru a vyhnúť sa chirurgickému odstráneniu adenómu.

Okrem toho tento odvar z ivan čaju zvyšuje potenciu, pomáha zvládnuť kocovinu a pravidelná konzumácia výrazne znižuje chuť na alkohol.

Ivan čaj pre mužov

Pre ženy

Menštruačné nepravidelnosti: pomáha znížiť silnú menštruáciu alebo zaviesť pravidelný cyklus

 Zmierňuje nepríjemné príznaky menopauzy

 Odstraňuje endomentriózu, múčnatku a zápal močového mechúra

 účinne lieči neplodnosť

Poznámka: Počas tehotenstva sa odporúča piť čaj z tejto rastliny, pretože má tonizujúce účinky, ale neobsahuje kofeín. Pred použitím sa však určite poraďte s lekárom a zistite, či neexistujú nejaké individuálne kontraindikácie.

Ivan čaj pre ženy

Tento nápoj posobí ako:

  • Prevencia zhubných a nezhubných nádorov

  • Posilňuje potenciu

  • Účinné pri ochoreniach močovo-pohlavného systému (silná prevencia na prostatu)

  • Jazvy na žalúdku a dvanástniku

  • Zvýšená imunita voči respiračným vírusovým infekciám

  • Prevencia zubného kazu

  • Zlepšuje zloženie krvi

  • Znižuje intoxikáciu tela

  • Zmierňuje otravu jedlom a alkoholom

  • Obnovuje silu

  • Pri kameňoch v pečeni, obličkách a ochoreniach sleziny

  • Posilňuje vlasové korienky

  • Odstraňuje bolesť hlavy

  • Normalizuje krvný tlak

Zdravotné prínosy Ivan čaju

Odkaz na rozsiahlu štúdiu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5045895/?_ga=2.24427964.783750223.1662378440-1742838419.1651761060

 

Naše odporúčanie: Vychutnajte si tento skvelý čaj z našej štýlovej šálky.