Cordyceps a Candida

Cordyceps a Candida

Od liečby depresie až po pomoc pri zvládaní plesňových infekcií, vedci tvrdia, že liečivé huby majú mnoho potenciálnych výhod. Netreba si ich však zamieňať s čarovnými hubami, sú to funkčné huby. A jednou z tých, ktoré na seba strhávajú pozornosť, je Cordyceps. 

Huby Cordyceps sú už dlho považované za „zázračné“ medicinálne huby. Po celé veky a na celom svete sa používajú ako lieky na rôzne choroby. Napriek tomu sme ešte ďaleko od toho, aby sme sa dozvedeli všetko o antifungálnom (protiplesňovom) potenciáli húb Cordyceps

Pozrieme sa na fascinujúci svet Cordyceps a jeho vzťah k problému známemu ako Candida (Rod Candida patrí medzi kvasinky). Čo presne Cordyceps môže ponúknuť v boji proti tomuto plesňovému nepriateľovi?

Poďme preskúmať výhody Cordycepsu a zistiť, ako túto hubu môžete integrovať do každodenného „wellness“ životného štýlu. 

Rozlúštenie problému menom Candida

Táto kvasinková huba, nenápadne žije v našom tele, prirodzene sa vyskytuje na koži a v rôznych oblastiach ako črevá, uši, ústa, močový mechúr, vagína, žalúdok a pľúca. V tomto mikrovesmíre je jedným z mnohých prospešných obyvateľov. 

Candida

Candida albicans je dôležitým hráčom v našom organizme, pomáha rozpoznávať a odstraňovať potenciálne škodlivé mikroorganizmy a toxíny. Môžeme ju vnímať ako ochranného strážcu nášho tela.

Je však kľúčové, aby táto huba zaujímala aktívnu úlohu len vtedy, keď náš organizmus plní svoje životne dôležité funkcie. Jej vlastnosti podstupujú transformáciu, ktorá nás následne spája s prirodzeným kolobehom nášho tela. 

Stáva sa že, Candida sa premnoží a spôsobí infekciu, nazývanú kandidóza. Zdravý imunitný systém pracuje neúnavne na udržiavaní rovnováhy medzi Candidou a ostatnými mikroorganizmami. No v určitých situáciách sa Candida rozhodne, že chce rozkvitnúť a vyrásť až nad mieru. 

Narúšanie tejto rovnováhy môže byť vyvolané rôznymi faktormi, pričom antibiotiká zohrávajú primárnu úlohu - ničia prospešné mikroorganizmy, hlavne v tráviacom trakte. Candida, odolná voči antibiotikám, sa takto stáva nezdolateľnou. Ale nezabúdajme aj na ďalšie faktory, ktoré podkopávajú imunitný systém, ako je nevyvážená strava, látky znečisťujúce životné prostredie, lieky, stres a je ich viac. 

Cordyceps a Candida

Cordyceps a Candida

Podľa nedávneho výskumu sa zdá, že huba Cordyceps predstavuje významnú pomoc v boji proti kandidovým infekciám v tele. V štúdii z roku 2021 bola osobitná pozornosť venovaná antibiofilmovým schopnostiam cordycepínu v konfrontácii s Candida albicans. Tento druh plesne je schopný tvoriť biofilmy, čo zvyšuje odolnosť voči liekom a komplikuje liečebný proces. (1)

Výskumníci detailne preskúmali schopnosť Candida albicans vytvárať biofilmy na rôznych materiáloch a analyzovali účinky cordycepínu na tieto biofilmy. Výsledky štúdie ukázali, že cordycepín výrazne potláčal a eliminoval biofilmy a to redukciou metabolickej aktivity, pomeru živých buniek a rozkladom extracelulárnych polysacharidov biofilmu. Tieto zistenia otvárajú nové možnosti pre efektívnejšie využitie cordycepínu a naznačujú nový prístup k liečbe plesňových ochorení. 

Hoci myšlienka boja proti plesňovej chorobe pomocou húb môže pôsobiť neobvykle, dáta hovoria jasne. Tabletky s obsahom cordycepsu môžu byť kľúčom k eliminácii Candidy. (2)

Cordyceps je pravdepodobne bezpečný pre väčšinu ľudí, keď sa užíva perorálne v 3-6 gramoch denne po dobu až jedného roka. Možné sú mierne nežiaduce účinky, ako je zápcha, hnačka a žalúdočná nevoľnosť. 

Cordyceps - vízia protiplesňovej pomoci

Vychutnať si imunomodulačné a protiplesňové benefity je teraz jednoduchšie ako kedykoľvek predtým s Cordycepsom. Zaradenie Cordycepsu je spôsob, ako integrovať prospešné zlúčeniny do svojej každodennej rutiny. 

Cordyceps môžeme aplikovať vo forme kapsúl, tinctúry či uvariť si čaj. Pre efektívnu antimykotickú podporu sa odporúča užívať až dve kapsuly ráno a na obed. 

Je možné zastaviť premnoženie Candidy a obnoviť rovnováhu vášho tela zmenou stravy a životného štýlu a užívaním doplnkov Cordyceps. 

Cordyceps

Tu je niekoľko tipov na liečbu kandidózy.

  • Znížte príjem sacharidov.
  • Znížte príjem cukru.
  • Vyberte si bezlepkové položky.
  • Vyhýbajte sa mliečnym výrobkom s vysokým obsahom laktózy.
  • Znížte spotrebu alkoholu.

Huby Cordyceps nie sú určené na použitie ako samostatná liečba Candidy.  Užívanie by sa malo kombinovať s antifungálnymi liekmi, ktoré predpíše lekár. 

Podľa výskumov by sa protiplesňové účinky Cordycepsu mohli prejaviť už za dva týždne od jeho užívania. 

Čo na záver?

Prínos Cordycepsu ako protiplesňovej pomoci sa ukazuje byť pozitívna. Táto unikátna huba nám otvára bránu k širokej škále výhod pre naše zdravie. Od boja proti kandidovým infekciám po posilňovanie imunitného systému, Cordyceps môže byť spoľahlivým spojencom v našom neustálom úsilí o optimálne zdravie. 

Cordyceps prináša do našich životov silu prírody a to sa potvrdzuje neustálym výskumom a novými zisteniami, táto huba nám otvára cestu k novým možnostiam v oblasti liečby a podpory nášho celkového zdravia. 

Zvážte teda pridanie Cordycepsu do svojho „wellness“ rituálu a objavte, ako môže táto prírodná sila posilniť vašu odolnosť a podporiť vás na ceste k optimálnemu zdraviu. 

Pozrite si aj článok: Cordyceps: Huba s neobyčajnými zdravotnými výhodami

 

Zdroje: 

  1. Lu Tan , Xiaominting Song, Yali Ren, Miao Wang, Chuanjie Guo, Dale Guo, Yucheng Gu, Yuzhi Li, Zhixing Cao, Yun Deng, Anti-inflammatory effects of cordycepin: A review,  2020 Oct, doi: 10.1002/ptr.6890, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33090621/
  2. Yu Wang, Zejun Pei, Zaixiang Lou, Hongxin Wang,  Evaluation of Anti-Biofilm Capability of Cordycepin Against Candida albicans, 2021 Feb, doi: 10.2147/IDR.S285690,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7872900/