Prírodný vitamín C, kde všade ho nájdeme

Prírodný vitamín C, kde všade ho nájdeme

Vitamín C je celosvetovo najznámejším vitamínom. Dokonca aj malé deti vedia, aký môže byť dôležitý, a tiež chápu, že sa jedná o životne dôležitú látku. V dnešnej dobe môžeme naraziť na tento vitamín v rôznych podobách, akými sú prírodný vitamín C, ktorý sa nachádza napríklad v citrusových plodoch a iných potravinách alebo syntetický vitamín C, ktorý nájdeme na trhu v podobe rôznych doplnokov výživy. V tomto článku sa zameriame hlavne na jeho prírodnú formu no povieme si aj čo to o jeho syntetickej vatiante. 

Je dokázané, že  vitamín C poskytuje celý rad zdravotných výhod na náš organizmus, ak sa užíva v dostatočných dávkach každý deň – ale v čom presne tieto vlastnosti spočívajú? Poďme to spoločne zistiť!

Čo je to vitamín C a načo dávať pozor?

Vitamín C je kyselina L- askorbová, základný vitamín patriaci do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Môže sa zničiť pôsobením tepla a kyslíka, preto si jeho uchovávanie v akejkoľvek forme vyžaduje starostlivosť o jeho bezpečnosť. Bez správneho skladovania totiž vitamín C v ovocí a zelenine rýchlo oxiduje.

Jedným zo spôsobov, ako by ste sa mohli tomuto problému vyhnúť, je jednoducho zamraziť vaše potraviny kým sú ešte dostatočne čerstvé. Nielenže si zachovajú väčšinu živín, ale tiež si zachovajú svoju výživovú hodnotu bez ohľadu na to, ako dávno boli nazbierané (čo znamená, že po rozmrazení v nich zostane väčšina vitamínov).

Aké sú výhody užívania vitamínu C?

Vitamín C je jedným z najvšestrannejších vitamínov, ktoré môžete užívať.

Je prospešný napríklad:

  • Udržaniu normálnej funkcie imunitného systému počas intenzívneho fyzického výkonu a po ňom (pri doplnení 200 mg denne navyše k odporúčanému dennému príjmu).
  • Normálnej funkcii imunitného systému.
  • Ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.
  • Normálnemu energetickému metabolizmu.
  • Normálnej činnosti nervovej sústavy.
  • Normálnej psychickej činnosti.
  • Prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy.
  • Prispieva k regenerácii redukovanej formy vitamínu E.
  • Normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu krvných ciev.
  • Normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kostí.
  • Normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu chrupaviek.
  • Normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu ďasien.
  • Normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kože.
  • Normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu zubov.
  • Vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa.

Povolené zdravotné tvrdenia podľa NARIADENIA KOMISIE (EÚ) č. 432/2012.

Výhody užívania vitamínu C

Aká je optimálna denná dávka vitamínu C ?

Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 75-100 miligramov. Fajčiari by mali denne prijať o 35 mg viac a dojčiace matky 120 mg alebo viac v závislosti od potrieb. Za určitých okolností však majú význam aj vyššie dávky, napríklad príjem 500 – 2000mg vitamínu C v zimných mesiacoch, keď môžeme byť menej odolní kvôli oslabenému imunitnému systému, ktorý nás ohrozuje chorobami viac ako inokedy počas roka; najmä ak ste športovec, ktorý vynakladá veľké úsilie vonku, napríklad pri behu. [1]

Fajčenie znižuje príjem vitamínu C

Medzi príznaky nedostatočného príjmu vitamínu C patria:

  • zubné kazy, opuchy, krvácanie ďasien
  • slabá obrana pred infekciami a zlé hojenie rán
  • žalúdočné problémy
  • spomalenie rastu
  • vysychanie pokožky
  • oslabenie kostí
  • môžu vznikať deformácie kĺbov

Príznaky nedostatku vitamínu C

Prírodné zdroje vitamínu C v ovocí

  • acerola [1600 mg]
  • ríbezľa čierna [181 mg]
  • kivi  [92 mg]
  • jahody  [58 mg]
  • citrón aj pomaranč [53 mg]
  • ríbezľa červena [41 mg]
  • mango [38 mg]
  • melón cukrový [36 mg]
  • grapefruit [33 mg]
  • čučoriedky [30 mg]
  • mandarínka [30 mg]
  • maliny [26 mg]
  • avokádo [13 mg]
  • višňa [10 mg]
  • banán [9 mg]
  • broskyňa aj marhuľa [7 mg]
  • čerešňa [7 mg]
  • jablko aj hruška [5 mg]
  • hrozno [3 mg]

 

Vitamín C v ovocí na 100g plodu

Prírodne zdroje vitamínu C v zelenine:

  • petržlenová vnať [150 mg]
  • brokolica [110 mg]
  • fenikel [95 mg]
  • paprika podľa druhu [80-300 mg]
  • ružičkový kel [80-115 mg]
  • žerucha záhradná [50 mg]
  • špenát [40-60 mg]
  • karfiol [40-70 mg]
  • kaleráb [30-60 mg]
  • kapusta biela aj červena [30-50 mg]
  • špargľa [15-40 mg]
  • paradajka [8-38 mg]
 
Vitamín C v zelenine na 100g plodu
 
Prírodný zdroj vitamínu C z orechov 
 
  • pistácie [6 mg]
  • vlašské orechy [6 mg]
  • mandle [4,5 mg]
  • lieskové oriešky [4,5 mg]

Vitamín C v orechoch na 100g plodu

Kyselina askorbová sa najviac nachádza v nevarenom a mechanicky neporušenom ovocí a zelenine.

Hoci uvedené druhy ovocia a zeleniny sú dobrým zdrojom vitamínu C, je potrebné si uvedomiť , že pri tepelnej úprave môžu stratiť svoju výživovú hodnotu. Napríklad pri varení sa ich obsah zníži o 30 – 90 % v závislosti od toho, ako dlho sa varia.

Enzýmy a kyslík prítomné v šťave oxidujú kyselinu L-askorbovú na kyselinu L-dehydroaskorbovú pri každom mechanickom narušení, ako je krájanie, šúpanie alebo mixovanie. Aj keď majú obe kyseliny rovnaké vitamínové účinky, pri zahrievaní alebo varení reagujú odlišne. Je dôležité vyhýbať sa krájaniu alebo mixovaniu ak je to možné spracovávajte ich len prechodom cez ústnu dutinu – tráviaci systém spôsobí minimálne škody a zároveň vám poskytne viac živín.

To znamená, že ak je vaším cieľom získať všetky tie skvelé vitamíny z potravín, potom by mala byť konzumácia čerstvých potravín vždy na prvom mieste ale chápeme že v dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi ťažké dodržiavať  dennú dávku vitamínu C z potravy. Naštastie je možné celý problém jednoducho vyriešiť a to tak, že siahnete po kvalitnej alternatíve akou je Lipozomálny vitamín C.

Prečo lipozomálny vitamín C?

Bežne dostupná forma vitamínu C má jednu nevýhodu, o ktorej mnoho ľudí ešte stále nevie. Vstrebateľnosť  beže dostupného typu vitamínu C je alarmujúco nízka, iba 7-8 %. To znamená, že väčšina účinnej látky sa vylúči z tela a poskytuje len málo, ak vôbec nejaké benefity.

Na druhej strane, Lipozomálny vitamín C má vďaka patentovanej technológii LipoCellTech až 95 % absorpciu účinnej látky. Aby sme vyrobili produkt najvyššej kvality, ako zdroj lipozómov na ich zapuzdrenie používame výlučne geneticky nemodifikovaný slnečnicový lecitín.

Tento obal zabezpečí, že molekula vitamínu C sa dostane do krvi neporušená a je odtiaľ ľahko vstrebávaná priamo do buniek. Účinné látky sa tak jednoduchšie dostanú presne tam, kam majú a naše telo ich dokáže oveľa lepšie využiť. 

Lipozomálny vitamín C má vstrebateľnosť

Zhrnutie

Vitamín C je veľmi mocným vitamínom,  ktorý ma veľký vplyv na naše zdravie a pohodu. Našťastie sa v hojnom množstve nachádza v čerstvom ovocí a zelenine, tak isto ako aj vo forme doplnkov stravy.

Ak si v článku všimnete chyby alebo preklepy, napíšte nám prosím na info@royalchaga.sk. Ďakujeme!