Posilnenie imunity 11 spôsobov ako nato

Posilnenie imunity

S blížiacou sa zimou mnohí ľudia viac premýšľajú o tom, ako sa chrániť pred ochorením. Ak patríte k ľuďom, ktorí často trpia chrípkou, infekciami dýchacích ciest, prechladnutím alebo inými chorobami, toto ročné obdobie môže byť náročné.

Niekedy sa ani tí najsilnejší z nás, nedokážu rýchlo alebo správne uzdraviť, pretože náš imunitný systém je oslabený stresovými faktormi. Medzi ne môžu patriť pracovné termíny, ktoré si v tomto ročnom období vyžadujú viac pozornosti ako zvyčajne, dlhé dochádzanie do centier miest, kde je vyššia hustota obyvateľstva. To znamená, že ste neustále v kontakte s inými ľuďmi, napríklad vo verejnej doprave či  v obchode, ktorí sa sami nemusia cítiť dobre. Koniec dňa môže byť náročný a po príchode domov sa ľahko cítite preťažení. Čo by sme mali robiť?
Neexistuje jedno univerzálne riešenie, ale namiesto toho existuje množstvo spôsobov, ako sa človek môže postarať o svoje telo.
V tomto článku sa dozviete 11 spôsobov, ako na to!

Zdravá strava

Konzumáciou ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínov a minerálov môžete pomôcť svojmu imunitnému systému v boji proti chorobám. Vitamín C je dôležitý pre silný imunitný systém, zatiaľ čo vitamín D pomáha pri vstrebávaní vápnika a fosforu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti a zuby.
Výskum ukázal, že nedostatok vitamínu D môže byť spojený so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny, cukrovky alebo imunodeficiencie. Okrem konzumácie potravín bohatých na živiny sa vyhýbajte spracovaným jedlám, sladkým nápojom a nadmernej konzumácii alkoholu, čím udržíte správnu funkciu imunitného systému. [1]
Zdravá strava

Pitný režim

Dôležitá je nielen kvalita vody, ale aj jej množstvo. Telo potrebuje dostatok tekutín, aby bolo schopné efektívne fungovať. Voda tiež pomáha pri transporte živín do buniek imunitného systému. Pitie veľkého množstva tekutín pomáha telu vyplavovať toxíny a udržiavať všetky systémy v bezporuchovom chode – vrátane imunitného systému! [2]

Pravidelný pohyb

Udržiavanie aktivity pomáha imunitnému systému pracovať efektívnejšie. Cvičenie zlepšuje krvný obeh a dodáva viac kyslíka a živín bunkám, ktoré bojujú proti infekcii. Znižuje tiež stres, ktorý môže znížiť schopnosť imunitného systému vyrovnať sa s ním.

Existuje veľa vecí, ktoré môžete robiť, aby ste si udržali aktivitu, a nemusíte pritom chodiť do posilňovne. Svižná prechádzka počas obedňajšej prestávky alebo hra s deťmi v parku, sú skvelé spôsoby, ako sa trochu rozhýbať.! [3]

Pravidelný pohyb

Dostatok spánku

Väčšina ľudí potrebuje približne 7- 8 hodín spánku za noc. Spánok je dôležitý pre imunitný systém, pretože v tomto čase sa imunitné bunky regenerujú a posilňujú. Ak nemáte dostatok spánku, imunitný systém nebude tak efektívny v boji proti chorobám a infekciám. [4]

Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste si zabezpečili dostatok spánku:

  • Vytvorte si pravidelný spánkový režim a čo najviac sa ho držte
  • Vytvorte si relaxačný režim pred spaním
  • Uistite sa, že vaša spálňa je tmavá a tichá, a udržiavajte nízku teplotu
  • Pred spaním sa vyhýbajte kofeínu a alkoholu
  • Hýbte sa počas dňa, aby ste si udržali vyššiu hladinu energie

 Dostatok spánku

Pozrite si aj článok: Ako huba Reishi zlepšuje náš spánok?

Vitálne huby

Huby sa už stáročia používajú v tradičnej čínskej medicíne a v poslednom čase si získali popularitu ako zdravá potravina aj na Západe. Spomedzi mnohých rôznych druhov húb sú vitálne huby tie, ktoré sú obzvlášť známe svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami.

Existuje niekoľko vitálnych húb, ktoré sa bežne konzumujú a ktoré sú silné antioxidanty –  reishi, cordyceps, čaga, hericium či coriolus.  Každá z týchto húb má svoj vlastný jedinečný súbor zdraviu prospešných látok, vďaka ktorým pomáhajú nášmu zdraviu.

.

Ak to s posilnením imunity myslíte naozaj vážne, vitálne huby by ste vynechať určite nemali. [5]

Vitálne huby

Podrobnejšie sa téme Posilnenia imunity s vitálnymi hubami venujeme v tomto článku: Posilnenie imunity s Medicinálnymi hubami - Dary prírody pre Zdravie

Zníženie stresu

Stres je negatívnym faktorom, ktorý oslabuje imunitný systém. Uvoľnenie stresu môže byť preto dôležité pre posilnenie imunity. Pomôcť vám môžu rôzne techniky ako dýchanie, meditácia, joga či pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu. [6]

Zníženie stresu

Eliminácia toxínov

Toxíny môžu poškodiť imunitu a zvýšiť riziko ochorenia. Preto je dôležité, aby ste sa im vyhli, najlepšie čo najviac. Eliminujte toxíny zo svojho životného prostredia, jedálnička a pravidelne sa kontrolujte na prítomnosť toxínov v tele.

Všetci máme v tele toxíny, ale kľúčom je udržať ich na minimálnej úrovni, aby sme nezaťažili svoj systém a nepoškodili si zdravie. Toxíny môžu pochádzať z mnohých zdrojov – z potravín, ktoré jeme, z vody, ktorú pijeme, zo vzduchu, ktorý dýchame, z produktov, ktoré používame na pokožku a vlasy a dokonca aj zo stresu.

Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť množstvo toxínov vo vašom živote. Môžete začať tým, že budete jesť viac organických potravín, piť filtrovanú vodu a používať prírodné čistiace a kozmetické výrobky. [7]

Eliminácia toxínov

Homeopatia

Ďalším efektívnym spôsobom je homeopatia. Homeopatické lieky sú bezpečné a väčšinou nemajú žiadne vedľajšie účinky. Používaním homeopatie môžete zlepšiť fungovanie svojho imunitného systému a uľahčiť si boj s chorobami.

Keďže je k dispozícii mnoho rôznych druhov homeopatických liekov, je možné si prispôsobiť ten ideálny pre vaše potreby. Ak sa chcete o tejto téme dozvedieť viac do hĺbky, zvážte, či sa čoskoro neporozprávate s homeopatom alebo s lekárom, ako by homeopatia mohla pomôcť posilniť vašu imunitu. [8]

Homeopatia

Bylinky a čaje

Existuje mnoho byliniek a čajov, ktoré môžu pomôcť posilniť vašu imunitu. Medzi najúčinnejšie patria echinacea, zázvor, cesnak, zelený čaj, čaga čaj a Ivan čaj.

Echinacea je kvitnúca rastlina z čeľade sedmokrások, ktorá sa už po stáročia používa na liečbu rôznych ochorení vrátane prechladnutia a chrípky. Štúdie preukázali, že môže pomôcť znížiť závažnosť a trvanie týchto ochorení.

Zázvor je obľúbené korenie s mnohými zdravotnými účinkami. Ukázalo sa, že je účinný pri liečbe nevoľnosti, bolesti a zápalu. Obsahuje aj zlúčeniny, ktoré môžu posilniť imunitu.

Cesnak je ďalšou obľúbenou bylinkou s mnohými zdravotnými účinkami. Je známy svojou schopnosťou bojovať proti predchádzať infekciám a posilňovať imunitu.

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a má mnoho zdraviu prospešných účinkov vrátane posilnenia imunity.

Čaga čaj  má bohatú históriu, ktorá siaha viac ako tisíc rokov do minulosti. V poslednom čase sa jeho popularita v západnom svete prudko zvýšila a ľudia ho pijú denne ako chutnú a zdravú alternatívu kávy. Čaj čaga je ideálny na všetky denné doby, pretože neobsahuje kofeín, ale napriek tomu je plný antioxidantov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Ivan čaj je bohatý na vitamíny A, C, E a K, ako aj na minerály, ako sú vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík selén a sodík. Tieto živiny spoločne posilňujú imunitný systém pomáhajú zlepšovať krvný obeh podporujú zdravú pokožku a rast vlasov detoxikujú organizmus chránia pred poškodením voľnými radikálmi. Ivanský čaj (vŕba úzkolistá) obsahuje až 6-krát viac vitamínu C ako citrón 70 stopových prvkov. Vďaka svojim účinkom získal Ivanov čaj prívlastky ako elixír života alebo elixír mladosti.

Existuje mnoho ďalších bylín a čajov, ktoré môžu pomôcť posilniť vašu imunitu. Pred užívaním je však potrebné si poriadne naštudovať informácie o konkrétnej bylinke a jej užívanie, či vedľajšie účinky, prípadne, ak si nie ste istý či je bylina pre Vás vhodná, poraďte sa s odborníkom. [9]

Bylinky a čaje

Masáže

Masáže pomáhajú zlepšovať krvný obeh, čím zvyšujú množstvo kyslíka a živín, ktoré imunitný systém potrebuje pre svoju činnosť. Masáže tiež pomáhajú znižovať stres, ktorý môže spôsobiť, že imunitný systém je slabší.

Existuje mnoho rôznych druhov masáží, ale všetky môžu pomôcť zlepšiť váš imunitný systém. Medzi masáže, ktoré by ste mali zvážiť, patrí švédska masáž, masáž hlbokých tkanív a masáž horúcimi kameňmi.

Švédska masáž je jemná forma masáže, ktorá využíva dlhé ťahy, hnetenie a krúživé pohyby na uvoľnenie tela. Tento typ masáže je vhodný na celkové uvoľnenie a môže tiež pomôcť zmierniť bolesť a svalové napätie.

Hĺbková tkanivová masáž je intenzívnejšia forma masáže, ktorá sa zameriava na konkrétne oblasti tela. Tento typ masáže môže pomôcť zmierniť bolesť, napätie a uzly vo svaloch. Môže byť užitočná aj pre ľudí, ktorí majú zranenia alebo chronické bolesti.

Masáž horúcimi kameňmi je druh masáže, pri ktorej sa na uvoľnenie tela používajú nahriate kamene. Teplo z kameňov pomáha uvoľniť svaly a podporuje relaxáciu. Tento typ masáže tiež pomáha zmierniť bolesť a napätie vo svaloch.

Ak máte záujem o masáž na zlepšenie imunitného systému, najprv sa poraďte so svojím lekárom. Masáže môžu byť pre mnohých ľudí prospešné, ale sú s nimi spojené určité riziká. Pred objednaním masáže sa nezabudnite informovať o všetkých možných rizikách. [10]

Masáže

Aromaterapia

Aromaterapia nielen posilňuje imunitný systém, ale pomáha aj v boji proti chorobám tým, že zvyšuje odolnosť. Rôzne esenciálne oleje majú rôzne výhody. Na imunitu sú najužitočnejšie levanduľa, tea tree, eukalyptus alebo klinček. Na šírenie vône môžete použiť difuzér alebo ich pridať do vody vo vani. Na priamu aplikáciu môžete olej vamasírovať do pokožky, ale pozor nie všetky olejčeky sú vhodné použiť na pokožku neriedené (riedime ich napr, kokosovým olejom).

Aromaterapia nielenže pomáha znižovať stres a úzkosť, ale pomáha aj celkovo zlepšiť vaše zdravie. Esenciálne oleje z levandule, harmančeka a ylang-ylang sú obzvlášť účinné pri zvládaní  stresu. [11]

Aromaterapia

Bonus

Ako posledným a jedným z mojich najobľúbenejších spôsobov ako posilniť imunitu je Metóda Wima Hofa, ktorá sa skladá z hlbokého dýchania, vystavenia sa chladu a meditácie. Tento spôsob je natoľko efektívny a obdivuhodný, že som sa mu venoval v rozsiahlom článku s názvom Metóda Wima Hofa.

Týchto 11 spôsobov vám pomôže posilniť imunitu a zvýšiť odolnosť voči chorobám. Zdravý imunitný systém je kľúčom k zdraviu a dlhovekosti. Preto sa o neho starajte! [11]