Vrbovka úzkolistá

Vrbovka úzkolistá

Vrbovka úzkolistá nie je jediné meno, pod ktorým je táto bylina známa. Iný názov čaju z vrbovky alebo Ivana Čaju je ohnivec, kyprina úzkolistá ale Rusi ho zvyčajne nazývajú Ivan Čaj alebo Koporský čaj. 

História vŕbovky úzkolistej (Ivan Čaj)

História čaju z vrbovky siaha až do 12. storočia do Ruska. Ľudia ho nazývali ruský čaj a vyvážali ho do Anglicka, Dánska, Nemecka a Francúzska. 

Roky pred príchodom čínskeho čaju do Ruska používali miestni obyvatelia vrbovku úzkolistú na prípravu horúceho nápoja, ktorý bol známy svojimi zdravotnými vlastnosťami a všeobecne blahodarnými účinkami. Keď čínsky čaj začal v 19. storočí prenikať na ruské trhy, čaj z vrbovky sa začal presadzovať ako miestna lacná náhrada. Recept na jeho prípravu napodobňoval receptúru čínskeho sypaného čaju a výsledný nápoj veľmi pripomínal subtropický čaj, dokonca do takej miery, že ho bezohľadní obchodníci niekedy podvodne vyvážali pod názvom “obyčajný” čaj.

S nápadom fermentovať túto rastlinu prišli Rusi. Jej listy sa zbierali na začiatku obdobia kvitnutia byliny, v priebehu júla a augusta. Potom sa rozložili na plátno, kde sa nechali v tieni zavädnúť približne 24 hodín. Roľníci listy rozdrvili  a nechali ich cez noc kvasiť. Potom sa rýchlo usušili v peci alebo na priamom slnku. Proces fermentácie pomohol zintenzívniť všetky biologicky aktívne zložky.

Hovorí sa, že čaj z vrbovky býval cennejší ako zlato alebo kožušiny. Jeho chuť bola údajne koncom 19. storočia obľúbenejšia ako klasický čierny čaj, ale dôvody, prečo vyšiel z módy, sú menej jasné.

Histŕoia vrbovky

Najčastejšie teórie, ktoré sa skrývajú za názvom vrbovka úzkolistá

Vrbovka úzkolistá (epilobium angustifolium) je rastlina so striedavými listami z čeľade večernicovitých, epilobium angustifolium. Rada rastie na spáleniskách alebo rúbaniskách v mierne kyslej pôde a na plnom slnku. Vyskytuje sa na celej severnej pologuli a od Kalifornie po Aljašku na západ a na juh až po Severnú Karolínu na východe Severnej Ameriky a u nás v celej európe.

Popularita čaju z vrbovky úzkolistej možno vyplýva z podobnosti jeho výroby s výrobou “bežného” čínskeho čaju. Aj tento čaj sa dá “fermentovať” rovnakým spôsobom akým sa fermentujú listy kamélie čínskej (Camellia sinensis), čo vedie k bohatej chuti a sýtej farbe nápoja, ktorý sa vymyká neuspokojivej mdlosti niektorých bylinných čajov.

Na rozdiel od iných bylinných čajov sa čaj z vrbovky neskladá len zo sušených listov v horúcej vode; listy sa fermentujú rovnakým spôsobom ako listy z čierneho čaju. Výsledkom je čaj, ktorý chutí veľmi podobne ako čierny čaj, len bez kofeínu.

vrbovka uzkolista

Legenda hovorí

Podľa jednej legendy žil kedysi v dedine neďaleko Petrohradu chlapec menom Ivan. Nosil jasne červenú košeľu a bol známy a oddaný bylinkár. Celé dni trávil na okrajoch lesa aby zbieral bobule, bylinky a korene.

Miestni obyvatelia o tomto mladíkovi vedeli a zakaždým, keď videli mihajúcu sa červenú košeľu pohybovať sa medzi stromami, zvolali: “Ivan čai brodit!” (tu ide o slovnú hračku, pretože táto fráza znamená “Ivan by sa mal potulovať” – “čai” znamená v súčasnej ruštine “čaj”, ale kedysi to znamenalo “mal by”). Potom chlapec zrazu zmizol. Nikto nevedel kedy sa to stalo. Odvtedy však na okrajoch lesa neďaleko dediny začali rásť šarlátové kvety, ktoré nikto nikdy predtým nevidel.

Vždy, keď ľudia videli tieto kvety, prirovnávali ich k Ivanovej šarlátovej košeli a volali: “Da eto chai Ivan!” (“Ach, to by mal byť Ivan!”). Odvtedy je táto nová rastlina s jasnými hlávkami kvetov známa pod názvom Ivan Chai. Názov sa uchytil a stal sa populárnym.

Výhody pitia čaju z vrbovky úzkolistej

  • Normalizuje krvný tlak
  • Vyrovnáva zdravie tráviaceho traktu
  • Zlepšuje koncentráciu
  • Zlepšuje hladinu energie
  • Podporuje relaxáciu
  • Posilňuje imunitu
  • Obsahuje vitamín C a A
  • Zlepšuje náladu
  • Posilňuje krvný obeh
  • Podporuje obličky a močový systém
  • Detoxikuje telo
  • Zmierňuje migrény a bolesti hlavy spôsobené napätím
  • Zabraňuje vzniku zubného kazu
  • Neobsahuje kofeín a nie je návykový

Výhody pitia Vrbovky uzkolistej

 

Vedecká štúdia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5045895/

 

Vrbovka úzkolistá má vysoký obsah železa, medi, draslíka a vápnika. Pomáha posilňovať imunitný systém, znižuje krvný tlak a zmierňuje príznaky horúčky. Keďže obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, pomáha tiež spaľovať tuky, obnovuje metabolizmus a čistí toxíny a ťažké kovy. Ivan Chai môže tiež pomôcť ľuďom prestať fajčiť a môže sa používať pri liečbe závislosti od alkoholu.

Keďže vŕbovka úzkolistá neobsahuje kofeín a má mierne sedatívne účinky, je obľúbená pre svoje uvoľňujúce účinky. Je známa aj pre svoje protizápalové účinky a ako podporný prostriedok pri trávení. Vrbovka je bohatá na vitamín C a A.