Huba Čaga a jej výhody pre psy a mačky

Výhody Čagy pre psov a mačky

Huby Čaga majú významné zdravotné výhody nielen pre ľudí, ale aj pre našich psích spoločníkov. S ich bohatým obsahom antioxidantov môžu podporovať imunitný systém nášho psa, poskytovať protirakovinové vlastnosti, podporovať zdravie tráviaceho systému a prispievať k zdravej koži a srsti. Existujú dokonca štúdie, ktoré naznačujú, že pravidelné užívanie môže predĺžiť život našim miláčikom.

 Avšak predtým, než začnete pridávať huby Čaga do stravy, je dôležité pochopiť správne dávkovanie v závislosti od veľkosti, veku a zdravotného stavu nášho psíka.

Kvalita je kľúčová, preto si vyberte len kvalitné produkty z vitálnej huby Čaga.

V tomto článku sa detailnejšie pozrieme na potenciálne výhody, vedecký výskum podporujúci tieto výhody, obavy a preventívne opatrenia a ukážeme vám, ako bezpečne a efektívne integrovať túto hubu do stravy vášho psa.

Zoznámte sa s Čagou

Huby Čaga, často považované za jedny z najužitočnejších liečivých druhov, nie sú typickými zástupcami hubového sveta. Tieto huby väčšinou rastú na brezách a vynikajú svojím unikátnym vzhľadom, ktorý zvonku pripomína tmavý kus spáleného dreva alebo dreveného uhlia. Napriek tomu, že ich vonkajšok môže klamať, ich vnútro skrýva všetky benefity pre psíkov a mačičky.

Tieto huby majú mäkké oranžové jadro, ktoré je bohaté na biologické zlúčeniny, čo podčiarkuje ich význam vo svete vitálnych húb. Biologické zlúčeniny, známe ako polysacharidy, prítomné v tejto hube, boli spojené s rôznymi zdravotnými výhodami.

Prečítajte si článok: Čaga: Spojenec na ceste k zdraviu

Divoký pôvod Čagy

Prirodzené prostredie a rastové podmienky húb Čaga sú nesmierne fascinujúce. Tieto huby sa najčastejšie vyskytujú v chladnom podnebí severnej pologule, v oblastiach Ruska, Kórey, východnej a severnej Európy, Kanady a USA. Pre ich výnimočné vlastnosti sa tieto huby usídľujú najmä na stromoch tvrdého dreva, najčastejšie na brezách, odkiaľ čerpajú dôležité živiny, čím sa stávajú jednými z najbohatších zdrojov antioxidantov v prírode.

Čaga je druhom pomaly rastúcich organizmov, pri ktorých často trvá niekoľko rokov, kým dosiahnu svoju plnú zrelosť. Toto dlhé obdobie rastu prispieva k ich vysokému obsahu silných antioxidantov a ďalších prospešných živín.

Sila huby Čaga

Čaga je pokladnicou živín, čo z nej robí výnimočný doplnok stravy pre psy a mačky. Obsahujú rozmanité biologické zlúčeniny, vrátane antioxidantov, beta-glukánov, polysacharidov, triterpénov a melanínu.

Ich status ako jedného z najbohatších zdrojov antioxidantov ich robí obzvlášť prospešnými pre domáce zvieratá. Strava bohatá na antioxidanty ponúka množstvo zdravotných výhod a prispieva k celkovému blahobytu našich miláčikov.

Poďme sa na zdravotné výhody huby Čaga pozrieť.

Posilnenie imunitného systému

Huby Čaga sú známe svojou schopnosťou podporovať imunitný systém, čo z nich robí kľúčovú zložku mnohých doplnkov z húb pre domáce zvieratá. Obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ktoré dokážu stimulovať imunitný systém tela, zvyšujú produkciu imunitných buniek a posilňujú imunitnú odpoveď. Táto dôležitá výživa z tejto huby môže pomôcť zabezpečiť, aby naši miláčikovia mali účinný imunitný systém, ktorý dokáže čeliť rôznym zdravotným hrozbám.

Okrem toho môže Čaga bojovať aj proti cukrovke tým, že pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a pozitívne ovplyvňuje imunitu psa či mačky. Udržiavanie vyvážených hladín cukru v krvi môže zvýšiť efektivitu ich imunitného systému a ochrániť ich pred mnohými chronickými ochoreniami. Zahrnutie do stravy môže teda zlepšiť ich imunitné schopnosti a celkové zdravie.

Obmedzený vedecký výskum skúma vplyv Čagy na úzkosť alebo problémy so správaním u psov. To znamená, že imunitný systém a duševné zdravie sú zložito prepojené. Stres a úzkosť môžu ovplyvniť imunitný systém a zdravý imunitný systém môže prispieť k lepšej celkovej pohode, vrátane duševného zdravia.

Potenciálny protirakovinový doplnok

Protirakovinové schopnosti huby Čaga sú ďalším dôvodom, prečo si získala pozornosť vo veterinárnej medicíne. Výskum (1) naznačuje, že huby bojujú proti rakovine tým, že chránia bunky a tkanivá pred poškodením, podporujú rast zdravých buniek a pomáhajú telu bojovať proti oxidačnému stresu. Tento potenciálny prostriedok proti rakovine môže byť silným spojencom v situáciách, keď sa naši miláčikovia stretávajú so škodlivými zlúčeninami, ktoré môžu viesť k rakovine.

Okrem toho podporujú aj zdravie orgánov, čo je nevyhnutné pre psov, ktorí zápasia s chronickými problémami pečene alebo podstupujú liečbu rakoviny. Liečivé vlastnosti organickej huby Čaga môžu poskytnúť veľmi potrebnú podporu na udržanie ich zdravia. 

Podpora zdravia tráviaceho systému

Huby Čaga sú cenným zdrojom podpory zdravia tráviaceho systému pre našich chlpatých spoločníkov. Ich schopnosť regulovať črevnú mikroflóru je kľúčom k optimálnemu tráveniu a celkovému zdraviu vášho psa. Zdravé črevá sú základom silného imunitného systému, a preto je dôležité venovať pozornosť ich udržaniu. Čaga, s jej protizápalovými a antioxidantovými vlastnosťami, pomáha podporovať zdravú črevnú mikroflóru a znižuje riziko vzniku rôznych tráviacich problémov.

Chaga výhody psy mačky

Zlepšenie zdravia kože a srsti

Výskum naznačuje, že Čaga môže pozitívne ovplyvniť zdravie pokožky, čo je kľúčové pre našich štvornohých priateľov. Prirodzene sa vyskytujúci jód v hubách Čaga a ďalšie prospešné živiny prispievajú k udržaniu lesklého a zdravého kožuchu.

Okrem toho, že pomáha poskytovať lesklý povrch srsti, pôsobí aj na hĺbku kože, posilňuje kožné bunky a zlepšuje ich odolnosť. Huby pre psov, predovšetkým Čaga, môžu byť výborným doplnkom stravy pre zlepšenie zdravia kože a srsti.

Prečítajte si článok: Spojenie medzi zdravou pokožkou a hubou Čaga

Dlhovekosť a spomalenie procesu starnutia

Huba Čaga má potenciálne schopnosti spomaliť proces starnutia u psov. Antioxidačné vlastnosti tejto silnej huby sa zdajú byť schopné bojovať proti oxidačnému stresu, ktorý je jedným z hlavných faktorov spôsobujúcich starnutie. Pravidelná konzumácia môže podporiť celkovú dlhovekosť vášho domáceho miláčika a pomôcť mu žiť zdravší a dlhší život.

Čo hovorí VEDA

Nedávne štúdie priniesli nové poznatky o rôznych zdravotných výhodách, ktoré môže huba Čaga ponúknuť psom. Jednou z hlavných oblastí záujmu je jej potenciálna úloha ako protirakovinového činidla. Výskum naznačuje (2), že bioaktívne zlúčeniny prítomné v hubách Čaga môžu spúšťať apoptózu, teda programovanú bunkovú smrť v rakovinových bunkách bez poškodenia zdravých buniek. Tento mechanizmus je nádejným smerom pre psov a mačky trpiace rakovinou a ponúka možnosti zlepšenia liečby.

Ďalšou oblasťou, ktorú vedecký výskum zdôraznil ako výhodnú pri používaní húb Čaga pre psov, je ich úloha pri podpore imunitného systému. Pretože imunitný systém je prevažne lokalizovaný v črevách, štúdie ukázali (3), že huba môže pomôcť udržiavať zdravie čriev. Tento účinok je spôsobený prebiotickou povahou húb, ktorá podporuje rast prospešných baktérií v črevách a tým posilňuje imunitný systém.

Navyše, štúdie (4) preukázali antioxidačné vlastnosti Čagy, čo naznačuje jej schopnosť bojovať proti oxidačnému stresu, významnému faktoru ovplyvňujúcemu zdravie psov a mačiek. Znížením oxidačného stresu sa zvyšuje dlhovekosť ako sme si už spomínali vyššie.

Čaga výhody psy mačky

Na čo treba dávať POZOR?

Zatiaľ čo huby Čaga môžu pre psa priniesť mnoho zdravotných výhod, je dôležité si uvedomiť, že doplnky obsahujúce túto hubu môžu spôsobiť niekedy aj vedľajšie účinky. Niektoré psy môžu po užívaní extraktu alebo doplnkov zažívať tráviace ťažkosti, ako sú zmeny konzistencie stolice, nadúvanie alebo mierne žalúdočné nepohodlie. Je to, ale často spôsobené „čistiacimi“ vlastnosťami Čagy.  Treba urobiť prestávku a po pár dňoch pokračovať.

Je tiež dôležité pamätať na to, že zatiaľ čo mnohé prášky a doplnky sú pre psov bezpečné, nie všetky produkty sú rovnaké. Vždy vyberajte dôveryhodné zdroje, či už ide o sušenú Čagu, prášky alebo extrakt. A nikdy nekŕmte svojho psa surovou hubou Čaga, ani VY JU NEJETE SUROVÚ.

Vždy používajte spracovaný výťažok alebo čaj, ktorý bol dôkladne pripravený, aby sa zabezpečila bezpečnosť a zvýšila biologická dostupnosť.

Na čo treba Pamätať?

Výťažoky z Čagy môžu potenciálne interagovať s inými liekmi alebo terapiami, ktoré váš pes užíva. Ak váš pes momentálne užíva nejaké lieky, je dôležité sa pred začlenením húb Čaga do jeho denného režimu doplnkov poradiť so svojím veterinárom.

Napríklad Čaga môže interagovať s antikoagulačnými liekmi kvôli svojej schopnosti riediť krv. Tiež, ak je váš pes liečený na cukrovku, huby môžu zosilniť účinky liekov na cukrovku vzhľadom k ich schopnosti regulovať hladinu cukru v krvi.

Veterinári a odborníci na výživu domácich zvierat často odporúčajú používanie tekutého extraktu Čaga alebo dvojitý tekutý extrakt, pre ľahšie trávenie a absorpciu. Dávkovanie huby závisí od hmotnosti, veku a zdravotného stavu psa.

Profesionálne odporúčania zvyčajne začínajú s malou dávkou výťažku pre vášho psa a postupne sa zvyšujú, keď si váš maznáčik zvykne. Vždy sa však riaďte pokynmi ohľadom dávkovania alebo sa poraďte s odborníkom, ktorý vám poskytne individuálne poradenstvo.

Na čo však nesmieme zabúdať  je prevencia. Tak ako je prevencia u nás, je  dôležitá aj u zvierat.  Robí sa 2x ročne a zvoliť by sme mali aspoň dvojmesačnú kúru.

Pri prevencii je dávkovanie podľa váhy - 10 kg váhy/ 500 mg extraktu.

5 kg - 250 mg

10 kg - 500 mg

20 kg - 1000 mg

40 kg - 2000 mg

Pri vážnych problémoch sa dávkovanie môže zvýšiť 2-3 násobne.

Príprava domácich receptov

Ak máte chuť, recepty z huby Čaga môžete svojmu psovi pripraviť aj doma. Môžete  si uvariť čaj z húb a pridať ho do jedla alebo vody vášho psa.

Ďalším spôsobom, ako začleniť Čagu do stravy, je primiešať extrakt alebo prášok do krmiva.

Nie všetci psi môžu mať radi  chuť Čagy.  Chuť môžeme maskovať zmiešaním s chutným jedlom, primiešať do mokrého krmiva, alebo obľúbenej maškrty, ale urobiť domácu mňamku z Čagy.

Kedy sa dostavia výsledky?

Čas potrebný na zlepšenie zdravotného stavu psa po tom, ako začne užívať hubu Čaga sa môže značne líšiť. Závisí to od faktorov, ako je celkový zdravotný stav psa, konkrétne zdravotné problémy, ktoré sa riešia, kvalita a dávkovanie doplnku a reakcia psa na doplnok.

Vo všeobecnosti, pre viditeľné zlepšenia stavov, ako je podpora imunity, zdravie tráviaceho traktu alebo stav kože a srsti, môžeme očakávať zmeny v priebehu niekoľkých týždňov až niekoľkých mesiacov. Pri závažnejších stavoch, ako je rakovina, môže trvať dlhšie, kým sa prejavia účinky a mali by sa používať ako súčasť komplexného liečebného plánu pod dohľadom. Dôslednosť je veľmi dôležitá.

Čo už vieme!

Huby Čaga predstavujú prirodzený, holistický prístup k zlepšeniu zdravia a pohody vášho psa. Tieto vitálne, funkčné huby, bohaté na silné antioxidanty a zlúčeniny podporujúce imunitu, preukázali potenciál pri podpore imunitného systému, podpore zdravia trávenia, prospešnosti kože a srsti a potenciálneho predĺženia života .

Zatiaľ čo huby Čaga ponúkajú množstvo zdravotných výhod, nie sú liekom na všetko ani náhradou bežnej veterinárnej starostlivosti. Tieto prospešné huby by mali byť súčasťou širšieho prístupu k zdravotnej starostlivosti, dopĺňať vyváženú stravu a rutinné veterinárne prehliadky.

Bezpečnosť nášho domáceho maznáčika je prvoradá. Vždy sa poraďte s odborníkom skôr, ako začnete s hubami alebo akýmkoľvek iným doplnkom, najmä pre šteniatka, starších psov alebo psov so špecifickými zdravotnými problémami. Pozorne sledujte svojho psa na prípadné nežiaduce reakcie a podľa potreby upravte dávkovanie.

Pamätajte, že zaradenie húb ako Čaga do stravy našich miláčikov je proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť, pozorovanie a štipku kreativity, aby bola zaručená aj chutnosť jedla s pridaním huby. S kvalitnými výrobkami Čaga a zodpovedným používaním môžete svojmu štvornohému priateľovi vydláždiť cestu k dlhovekosti a pohode. 

 

 

ZDROJE:

  1. Satoru Arata, Jun Watanabe, Masako Maeda, Masato Yamamoto, Hideto Matsuhashi, Mamiko Mochizuki, Nobuyuki Kagami, Kazuho Honda, Masahiro Inagakic, Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice, 2016 May, doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00111, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/
  2. Jiwon Baek, Hyun-Soo Roh, Kwan-Hyuck Baek, Seulah Lee, Seul Lee, Seong-Soo Song, Ki Hyun Kim, Bioactivity-based analysis and chemical characterization of cytotoxic constituents from Chaga mushroom (Inonotus obliquus) that induce apoptosis in human lung adenocarcinoma cells, 2018 Oct, doi: 10.1016/j.jep.2018.05.025, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29800742/
  3. Yangpeng Lu, Yanan Jia, Zihan Xue, Nannan Li, Junyu Liu, Haixia Chen, Recent Developments in Inonotus obliquus (Chaga mushroom) Polysaccharides: Isolation, Structural Characteristics, Biological Activities and Application, 2021 Apr, doi: 10.3390/polym13091441, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124789/
  4. Weaam Alhallaf, Lewis B. Perkins, The Anti-Inflammatory Properties of Chaga Extracts Obtained by Different Extraction Methods against LPS-Induced RAW 264.7, 2022 Jun, doi: 10.3390/molecules27134207, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268247/