Zoznámte sa s vitálnymi (medicinálnymi) hubami

 

 

Viete čo sú vitálne (funkčné) huby?  Existuje viacero rôznych druhov húb so zdravotnými výhodami - poznať rozdiely a ich prínosy môže byť zložité. V tomto videu si prejdeme, čo sú to funkčné huby, aké majú výhody a aké sú hlavné druhy, o ktorých  potrebujete určite vedieť. 

Na svete existuje viac ako 1000 rôznych druhov húb a podhubia. Tieto pozoruhodné organizmy nielenže dodávajú chuť našim jedlám, ale niektoré z nich majú mnoho zdravotných benefitov.

Tieto huby sú známe ako medicinálne, funkčné alebo vitálne. My ich budeme nazývať vitálnymi.

Napriek tomu, že popularita vitálnych húb každým dňom rastie, pre mnohých je stále prekvapením, že huby môžu byť viac, než len ozdobou na pizzu.

Povieme základné informácie o vitálnych hubách, čo všetko môžeme v nich nájsť a prečo sú považované za také výnimočné. Volám sa ANDY a zoznámim Vás so 7 druhmi, ktoré by podľa mňa mal poznať každý a ktoré sú mne osobne veľmi blízke.

Poďme sa pozrieť trochu do histórie

Huby sú na našej planéte už viac ako 1,5 miliardy rokov, no ich využitie ako liečivý prostriedok sa zdá byť novým javom. V skutočnosti však vitálne huby boli využívané a oceňované už tisíce rokov pred nami. V dávnej Číne sa napríklad z huby Reishi pripravoval čajový elixír, aby sa využil jej potenciál na zvýšenie imunity a pre jej protinádorové vlastnosti.

Huby mali významné miesto aj v starovekom Grécku, kde boli symbolom dlhovekosti a zdravia. Podobne aj v tradíciách severoamerických indiánov boli huby považované za posvätné a mali významné miesto v ich liečebných rituáloch.

Zaujímavým historickým príkladom je prípad Otziho, najstaršej známej ľudskej múmie. Otzi, ktorý zomrel niekedy okolo roku 3300 pred n. l., bol nájdený mumifikovaný pod ľadom, na hranici medzi Talianskom a Rakúskom v roku 1991. Pri náleze bolo zistené, že mal pri sebe huby, nazývané Brezový polypor. Tie sú známe svojimi antiparazitickými vlastnosťami a môžu byť rozomleté na pastu na ošetrenie rán.  Napriek bohatej histórii užívania týchto húb sa k nim západná medicína stále stavia s určitou neistotou. Na ich terapeutický potenciál akosi zabúdame.

Veď napríklad Penicilín, ktorý bol objavený Alexanderom Flemingom v roku 1928, možno považovať za dar od húb pre ľudstvo. Zachránil a stále zachraňuje milióny životov na celom svete. Čo je, podľa môjho názoru, silným svedectvom o potenciáli, ktorý huby ponúkajú.

Uveďme si ešte jeden príklad. Pravdepodobne ste už niekedy počuli o Tradičnej čínskej medicíne. Ak nie, tak Tradičná čínska medicína (TČM) je starodávnym a komplexným systémom zdravotnej starostlivosti, ktorý sa vyvíjal po tisícky rokov v Číne. Verí v rovnováhu a harmóniu tela, mysle a ducha ako základ pre udržanie zdravia a prevenciu ochorení. Jedným z dôležitých aspektov TČM je používanie prírodných zdrojov na podporu liečby a posilnenie organizmu, medzi ktoré patria aj vitálne huby. Tie majú v tomto systéme významné miesto.

Postavenie húb v TČM sa za tisícročia nezmenilo, no zmenilo sa to, čo o nich vie dnešná moderná veda. Aj keď vedecké skúmanie stále pokračuje, existuje množstvo dôkazov, ktoré  potvrdzujú to, čo už staroveké kultúry dávno vedeli.

Napriek tomu huby zostávajú pre mnohých v lekárskej oblasti záhadou, no táto nevedomosť sa rýchlo mení. Nárast záujmu nesúvisí len s hlbokou kultúrnou históriou ich používania, ale je spôsobený aj novými metódami testovania aktivity jednotlivých zložiek a ich vzájomného pôsobenia.

Zaujímavé je, že z metabolického hľadiska sú huby viac podobné ľuďom než rastlinám.

Na rozdiel od rastlín, ktoré prijímajú oxid uhličitý a vydávajú kyslík, huby dýchajú podobne ako MY, v tom, že prijímajú kyslík a uvoľňujú oxid uhličitý (CO2)

Čo, ale je v hubách tak magické a nie je to mágia?

Za „kúzlom" vitálnych húb sú ich prospešné zlúčeniny, tzv. skutočné molekuly, ktoré interagujú s bunkami v našom tele.

Vo vitálnych hubách sa nachádza množstvo zlúčenín a výskum neustále odhaľuje ďalšie. Dokonca aj v rámci podskupín týchto zlúčenín každý druh húb môže produkovať molekuly s odlišnými vlastnosťami, ktoré ovplyvňujú náš organizmus rôznymi spôsobmi.

Preto sa zdá, že rôzne huby majú podobné, ale aj svoje vlastné „superschopnosti" , ktoré majú priaznivé vplyvy na naše zdravie.

Poďme sa pozrieť na tie najdôležitejšie z nich.

Jednou z kľúčových zložiek v hubách sú Beta-glukány. Beta-glukány sú typom komplexných sacharidov rozpustných vo vode, nazývaných polysacharidy, ktoré tiež fungujú ako fermentovateľná vláknina. Betaglukány sú neoddeliteľnou súčasťou bunkových stien húb, čo vysvetľuje, prečo tak  účinne komunikujú s imunitným systémom, modulujú ho a podporujú.

Čo sú to modulačné účinky vitálnych húb vysvetlila v podcaste CNM odborníčka na prírodnú výživu a akupunkturistka tradičnej čínskej medicíny, zaoberajúca sa holistickým prístupom k zdraviu Hania Opienski, takto:

„Modulácia imunitného systému znamená, že huby dokážu zvýšiť imunitu alebo ju naopak znížiť, v závislosti od potreby. Táto schopnosť je dôležitá, pretože huby neslúžia iba ako stimulanty imunitného systému. Faktom je, že vitálne huby majú schopnosť regulovať imunitný systém, čo je dôležité v prípade autoimunitných ochorení. V týchto prípadoch nie je žiaduce stimulovať imunitu, a preto je prínosné mať alternatívu vo forme húb, ktoré sú schopné udržiavať ochorenie pod kontrolou prostredníctvom ich modulačného účinku“. (1)

Huby obsahujú, ale viac ako len polysacharidy. Vo vitálnych hubách nájdeme zlúčeniny ako sterilné statíny, proteíny, triterpény a ďalšie.

Triterpény sú látky, ktoré  pomáhajú nášmu telu bojovať proti baktériám a vírusom.  

Nie sú rozpustné vo vode,  preto sa na ich extrakciu využíva alkohol, aby sa uvoľnilo čo najviac účinných látok.

Prebiehajúci výskum skúma ich antivírusové, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

Huby obsahujú veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B, ale aj veľa bielkovín.

V sušenom stave dokonca niektoré huby obsahujú viac bielkovín ako ich obsahuje surové mäso.  

Poďme sa teda pozrieť bližšie na niektoré vitálne huby a priblížiť si ich  benefity pre naše zdravie.

Ak Vás vitálne huby zaujímajú, odporúčam Vám stiahnuť si knihu Tajný svet vitálnych húb úplne ZDRAMA. Stiahni!

Hericium

Hericium/Korálovec ježovitý

Poďme sa pozrieť na prvú vitálnu hubu Hericium, známu aj pod názvom levia hriva, kvôli jej výraznej podobnosti s hrivou leva, čo dodáva tejto hube jedinečný estetický vzhľad.

Dr. Eric Berg nazýva Hericium ako prírodný ADDERALL, bez vedľajších účinkov. Adderall je predpisovaný pre ľudí s kognitívnymi problémami, s deficitom pozornosti, k zvýšeniu mentálnej bdelosti a aktivity. Študenti ho užívali na podporu učenia, pretože do určitej mieri urýchľuje centrálny nervový systém, ale - má veľa vedľajších účinkov.

Preto je u nás zakázaný. Alternatívou sa môže stať práve huba Hericium.

Hericium je známe aj pre svoje nootropické vlastnosti, ktoré pozitívne ovplyvňujú kognitívne funkcie mozgu. Pomáha zlepšovať mentálnu jasnosť, pozornosť, koncentráciu aj pamäť.

Veľa ľudí siaha ráno po tejto hube, ako náhrade kávy.

Jedným z významných aspektov Hericia je jeho schopnosť stimulovať nervový rastový faktor, čím prispieva k rastu a regenerácii nervových buniek. Zvyšuje mozgový neurotrofický faktor (BNDF), ktorý je niečo ako záhradné hnojivo pre náš mozog.

Ak premýšľam o hube Hericium, myslím na kognitívne zlepšenia a vlastne čokoľvek čo súvisí s bojom proti nástupu  rôznych neurogeneratívnych ochorení, akými sú - Alzhaimerova či Parkinsonova choroba.

Táto huba tiež obsahuje látky s prebiotickým účinkom, ktoré podporujú zdravú mikroflóru v črevách a zlepšujú trávenie.

V kulinárskej oblasti je rovnako zaujímavé, pretože nielen poskytuje zdravotné výhody, ale aj skvelú chuť. Hericium spojuje výnimočný vzhľad s rôznorodými prínosmi a chuťovými kvalitami, čím sa stáva atraktívne vo viacerých oblastiach.

Cordyceps

Cordyceps/Húsenica čínska

Ďalšou v poradí je huba Cordyceps, ktorá je často považovaná za hubu športovcov, pre jej potenciál zvyšovať energiu a vytrvalosť. Môže zlepšovať vstrebávanie kyslíka a skracovať fázu regenerácie.

Posilňuje imunitný systém, prispieva k zdravému starnutiu a optimálnej funkcii dýchacích ciest, zároveň posilňuje srdce a obličky.

Cordyceps nie je len hubou energie, ale aj hubou mužnosti a plodnosti. V tradičnej ázijskej medicíne sa s Cordycepsom spája zvýšenie vitality, stimulácia libida a posilňovanie mužskej energie.

Podobne ako iné vitálne huby, aj Cordyceps je adaptogén, čo znamená, že pomáha bojovať proti nepriaznivým vonkajším vplyvom alebo emočnému stresu.

Cordyceps  je zvláštny v tom, ako rastie, pretože parazituje na hmyze. Dnes sa tento mŕtvy hmyz, z ktorého vyrastá Cordyceps, dá kúpiť za pomerne vysokú cenu.

10 gramové balenie Cordycepsu sinensis sa môže predávať za približne 700 dolárov. Našťastie, vedci objavili metódu, ako pestovať Cordyceps v laboratórnych podmienkach, čo umožňuje širokú dostupnosť tejto huby.

Reishi

Reishi/Leskokôrovka hnedočervená alebo Leskokôrovka lesklá

Po Cordycepse je ďalšou z najznámejších vitálnych húb bezpochyby Reishi.

Reishi je dlho uznávaná v tradičnej čínskej medicíne a má pôsobivú históriu používania, ktorá siaha tisíce rokov do minulosti. Táto huba bola už vtedy tak oceňovaná, že sa konzumovala výhradne iba v cisárskych rodinách a považovala sa za skutočný vzácny poklad. Preto, ak niekto našiel túto hubu a neodovzdal  ju na cisársky dvor hrozilo mu väzenie, alebo dokonca trest smrti.

Reishi vyniká svojou schopnosťou modulovať imunitný systém a je označovaná aj za vyrovnávač nervového a hormonálneho systému. V tradičnej čínskej medicíne sa využíva na zmiernenie stresu, podporu kvalitného spánku, zvládanie úzkosti, depresie a tlmenie nervového systému, pričom pomáha spomaliť či znížiť stresovú reakciu.

Dala by sa považovať za prírodný XANAX, len bez vedľajších účinkov.

Reishi nie je len prostriedkom na podporu zdravia, ale má aj potenciál v oblasti dlhovekosti, vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam. Tieto vlastnosti môžu prispieť k spomaleniu procesov starnutia, nielen na telesnej , ale aj na kognitívnej úrovni. Preto je Reishi často považovaná za symbol huby mladosti.

Coriolus

Coriolus/Trúdnikovec pestrý

Ďalšou obľúbenou hubou je Coriolus nazývaný aj morčací chvost. Podobne ako ostatné vitálne huby je Coriolus silným adaptogénom a má schopnosť podporovať imunitný systém. Coriolus obsahuje Polysacharidy KRESTÍN (PSK) a Polysacharid PEPTID (PSP), vďaka ktorým sa radí na vrchol  rebríčka, čo sa týka podpory imunity.

Coriolus je prírodné prebiotikum a pomáha udržiavať zdravú rovnováhu prospešných baktérií v čreve a podporuje schopnosť imunitného systému správne fungovať. Zdieľam názor Dr. Erica Berga, ktorý prezentuje hubu Coriolus ako najzaujímavejšiu a najskúmanejšiu vitálnu hubu.

Vo svojej prednáške, hovorí:

„Ak myslíme na Coriolus, myslíme na jeho protirakovinové vlastnosti, a pokiaľ ide o ľudí, ktorí trpia onkologickým ochorením, odporúčam, aby ho začali okamžite užívať. Má nešpecifický imunitný modulačný účinok, ktorý celkovo posilňuje imunitný systém, takže ak niekto je na chemoterapii alebo ožarovaní, Coriolus je skvelým doplnkom pri tejto liečbe.  Biele krvinky požierajú určité zlúčeniny v tejto hube, ako sú betaglukány a prenášajú ich do lymfatického systému, aby pomohli rakovinovej bunke spáchať samovraždu - tzv. apoptózu.

Coriolus znižuje tiež zápal v čreve, čo súvisí s imunitným systémom, lebo keď myslíme na rakovinu, myslime aj na to, že rakovina má tendenciu šíriť sa práve do oblastí zápalu“.

Prednáška Dr. Erica Berga. (2)

V 80 rokoch sa v Japonsku používal Coriolus ako primárna liečba pri chemoterapii.

Ak hovorím teda o tejto hube a jej prínosoch, poviem Vám asi najznámejší a najviac inšpiratívny príbeh o Corioluse, ktorý je od svetovo uznávaného mykológa Paula Stametsa.

Paul rozprával o svojej matke, ktorej bola v jej 84 rokoch diagnostikovaná rakovina prsníka v štvrtom štádiu. Doktor jej povedal, že je príliš stará - ako na ožarovanie tak na odstránenie nádoru. Predpovedali jej tri mesiace života, ale potom jej lekár predložil poslednú možnosť. Napriek tomu, že sa táto možnosť mohla zdať zvláštna, stala sa jej záchranným kruhom.

Odporučil jej kombinovať štandardnú rakovinovú terapiu s prírodným doplnkom - extraktom z Coriolusu. O tri roky neskôr bola bez rakoviny, a to aj napriek pôvodnej prognóze.

O svoju skúsenosť sa Paul podelil aj vo videu. (3)

Napriek všetkým pozitívnym vplyvom, o ktorých sme si povedali, Európska únia pred nejakým časom obmedzila predaj Coriolusu ako doplnku stravy. Preto v čase točenia tohto videa, ho na trhu nájdete, iba ako veterinárny prípravok.

Maitake

Maitake/Trsovnica lupeňovitá

Ďalšou hubou, ktorú v japonskej kultúre poznáme aj ako tancujúcu hubu je Maitake. Hovorí sa, že ľudia, ktorí našli Maitake, boli takí šťastní, že od radosti začali oslavovať a tancovať.

Už stáročia si získava obľubu nielen v japonskej, ale aj čínskej tradičnej medicíne, a považuje sa za posilňovač imunitného systému a dokonca slúžila v minulosti ako platidlo, keď bola vymieňaná za striebro medzi šľachticmi.

Maitake obsahuje bioaktívne zlúčeniny s predpokladanými protirakovinovými účinkami a posilneným imunitného systému. Polysacharidy v nej prispievajú k protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam, čím ju robia cenným prírodným doplnkom pre udržanie rovnováhy organizmu. Maitake obsahuje jeden špeciálny glukán - nazývaný grifolan.

Jej charakteristický vzhľad, pripomína perie sliepky. Telo huby tvorí vrstvený zhluk sfarbených čiapok, ktoré sú stočené a zvlnené, čo dodáva hubovému telu zaujímavý a jedinečný vzhľad.

Maitake môže dorásť do mimoriadne veľkých rozmerov, pričom niektoré z najväčších exemplárov dosahujú šírku až 150 cm a vážia až 60 kg.

Prebiehajúce výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia tejto huby by mohla podporiť liečbu onkologických ochorení, zmierniť chronickú únavu a pomôcť pri regulácii krvného tlaku, hladiny cukru v krvi a cholesterolu. Maitake môže pozitívne ovplyvňovať aj našu hmotnosť. Možno práve pre tieto plusy sa často nazýva „preventívnou hubou pre vek.“

Shiitake

Shiitake/Húževnatec jedlý

Ak obľubujete ázijskú kuchyňu, určite dobre poznáte vitálnu hubu Shiitake.

V tradičnej čínskej medicíne sa používa viac ako 2000 rokov a je symbolom sily a dlhovekosti.

Vyznačuje sa bohatým obsahom betaglukánov, aminokyselín, vitamínov a minerálov. V tradičnej čínskej medicíne je oslavovaná hlavne pre svoju schopnosť posilňovať energiu Čchi/Qi a podporovať výživu krvi.

Je dobrá pre krvný tlak, cholesterol a samozrejme imunitu. Shitake prospieva nášmu črevnému mikrobiómu, veď najväčšia časť našej imunity sídli práve v črevách.

Môže zvýšiť aktivitu zabíjačských T buniek, ktoré sú zodpovedné za likvidáciu vírusov.

Čaga

Čaga/ Ryšavec šikmý

Posledná huba, o ktorej si povieme je Čaga Sibírska,  známa ako kráľ vitálnych húb.

Čaga nie je typická huba, je to stvrdnutá hmota z brezového dreva a mycélia. Svojim vzhľadom pripomína kus spáleného dreva alebo uhlia. Je nabitá všetkými druhmi prospešných zlúčenín, ktoré si doslova „vycicia“ z hostiteľského stromu.

Čierny vzhľad získava Čaga vďaka vysokému obsahu melanínu, ktorý je v nej prítomný.

Melanín, známy ako pigment pokožky, je taktiež kľúčový pre celkovú vitalitu kože a udržanie zdravých očí a vlasov. Vyšší obsah melanínu v pokožke znamená menšiu citlivosť na poškodenie slnkom a vetrom, ako aj lepšiu odolnosť proti voľným radikálom, UV žiareniu a toxínom.

Čaga je navyše jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov v prírode, pretože obsahuje širokú škálu týchto ochranných zlúčenín. Niektoré zdroje uvádzajú, že množstvo antioxidantov v jednej dávke silného extraktu z Čagy sa rovná obsahu antioxidantov v 30 kilogramoch mrkvy. Čaga je tiež známa svojimi antivírusovými účinkami a obsahom minerálov i vitamínov. Je obzvlášť cenená, keď rastie v chladných podmienkach na breze, pretože tento strom prináša hube vysokú koncentráciu prospešných látok, najmä betulínu, ktorý Čaga ako parazit čerpá z brezovej kôry.

ČAGA má silne pozitívny vplyv na zlepšenie a udržanie nášho zdravia. Ako potravinový zdroj môže chrániť aj regenerovať organizmus. Prebiehajúci výskum naznačuje, že Čaga môže chrániť telo pred oxidáciou, infekciami a toxínmi, zaisťovať pevnosť buniek a tkanív, modulovať imunitu a metabolizmus, ale tiež spôsobovať apoptózu zlých buniek a spomaľovať starnutie. To vedie k zvýšeniu energie , kvality života a dlhovekosti.

Čaga nie je typ huby,  z ktorej by ste mohli pripraviť kulinársku špecialitu pre svojich hostí, miesto toho  jej silné vlastnosti najefektívnejšie využívame vo forme čajov a extraktov, aby sme z nej dokázali uvoľniť prospešné látky.

Vitálne huby majú totiž svoje prospešné látky uzavreté  v bunkovej stene huby, ktorá obsahuje  zlúčeninu, nazývanú chitín.

Chitín je rovnaká zlúčenina, aká sa nachádza v exoskelete mnohých morských živočíchov, ako sú kraby, homáre či krevety. Chitín funguje ako obrana obmedzujúca priamy prístup nášho tela k prospešným zlúčeninám, ktoré huby obsahujú.

Preto je dôležitý proces extrakcie, ktorý zahŕňa lámanie týchto bunkových stien, aby sa zlúčeniny vo vitálnych hubách stali biologicky dostupné pre naše telo. Bez tohto procesu, ak by ste konzumovali huby v neextrahovanej forme (napríklad vo forme prášku z rozomletej huby), telo by ich využilo len ako nerozpustnú vlákninu. Samotná vláknina nie je škodlivá, ale účinné látky obsiahnuté v hubách by pre nás boli prakticky nedostupné a výsledkom by bolo len konzumovanie drahého prášku bez plného využitia jeho potenciálu.

Pri extrakcii húb sa zvyčajne používajú dve hlavné metódy: extrakcia horúcou vodou (známa aj ako odvar) alebo alkoholom (tinktúra). Každý z týchto postupov uvoľňuje iné typy zlúčenín. Niektoré sú rozpustné vo vode, ako napríklad beta glukány, iné v alkohole ako triterpény. Metóda extrakcie ovplyvňuje charakteristiku a vlastnosti konečného produktu.

V určitých prípadoch pre získanie všetkých prospešných zlúčenín je potrebná dvojitá, alebo tzv. duálna extrakcia, kedy sa kombinuje odvar aj tinktúra.

Existuje mnoho výrobkov z húb, ktoré nie sú extrahované vôbec. Týmto produktom sa radšej vyhnite za predpokladu, že chcete z húb vyťažiť maximum.

Extrahované huby môžu mať horkú chuť, ako napríklad Reishi, zatiaľ čo iné huby sú zemité a príjemné, ako napríklad Čaga.

Ak chcete vyskúšať výhody húb na chutný spôsob, siahnuť môžete po príjemnom Čaga čaji  alebo tak ako JA zvoliť voňavú hubovú kávu.

Ak si chcete vychutnávať produkty s najvyššou koncentráciu účinných látok, ktoré dodávajú vitálnym hubám ich prospešné vlastnosti, skontrolujte, s ktorej časti huby sa spracováva. Plodnica býva tá časť, ktorá sa  používa na „funkčné účely“.

Ak ste sa už zaujímali o vitálne huby, pravdepodobne ste o pojmoch ako plodnica a mycélium počuli.   

Plodnica, bežne považovaná za typický "hubový" tvar so stonkou a klobúkom, je v skutočnosti iba malou časťou celého hubového organizmu. Je to časť huby, ktorá obsahuje najvyššiu koncentráciu účinných látok.

Naopak, Mycélium je neviditeľnou, ale zaujímavou súčasťou anatómie húb. Tvoria ich malé siete vlákien nazývané hýfy (haify). Hlavnou funkciou mycélia je zhromažďovanie živín a vody.

Na to, aby mycélium vytvorilo hubu, musia byť vhodné podmienky prostredia. Niektoré mycélia môžu žiť stovky, dokonca tisíce rokov bez toho, aby hubu vytvorili.

Zapamätajte si: Všetky huby pochádzajú z mycélia, ale nie každé mycélium produkuje plodnicu.

Huby, ktoré boli vždy oceňované pre svoju kulinársku a nutričnú hodnotu, sú v súčasnosti čoraz viac cenené pre mnohé liečivé vlastnosti, a to natoľko, že sa používajú nielen ako diétne -funkčné potraviny, ale aj vo forme doplnkov stravy a produkty mykoterapie . Ich použitie na podporu a udržiavanie dobrého zdravotného stavu a na liečbu chorôb sa v ázijských regiónoch používajú už od staroveku, zatiaľ čo na Západe je tento prístup podstatne novší.

Vybrala som pre Vás jednu štúdiu, ktorá uvádza, že „vitálne huby  majú početné liečivé účinky. Tieto účinky možno pripísať mnohým bioaktívnym metabolitom prítomným v mycéliu, ale predovšetkým v plodnici, ktorých biologický účinok sa mení podľa chemickej povahy a ktorých distribúcia sa mení podľa druhu huby.

Dôsledku rastúceho záujmu o používanie prírodných produktov v tradičných terapiách, sa vykonalo a stále viac sa vykonáva veľký výskum s cieľom identifikovať a charakterizovať mykochemikálie a definovať ich pôsobenie. Prevažná časť uskutočneného výskumu sa zamerala na niekoľko druhov, napríklad tie, ktoré sú najstaršie a najtradičnejšie používané medzi ázijskými populáciami, a o ktorým sme som vám hovorila.

Niekoľko štúdií doteraz skúmalo rôzne aktivity vitálnych húb, pričom zdôraznili ich obrovský potenciál na použitie v lekárskom sektore, ale osobitné úsilie bolo vynaložené na štúdium ich protinádorových a imunomodulačných vlastností, pretože rakovina zostáva dodnes jednou z najťažších výziev. (4)

Dnes, v čase prebiehajúcej epidémie civilizačných chorôb, sa zdá, že sa záujem o vitálne huby začína teda konečne prebúdzať. Alternatívne medicínske riešenia sa stávajú populárnejšími a huby si pomaly,  ale isto získavajú svoje miesto.

Vitálne huby sú veľká a zaujímavá téma, a ak sa chcete dozvedieť viac o každej zo spomínaných húb a o tom, čím sú výnimočné a ako by Vám mohli pomôcť, kliknite na odkaz (5) a stiahnite si knihu Tajný svet vitálnych húb. 

 

  1. video Hania Opienski https://www.youtube.com/watch?v=jhK4psXuSRM&t=6s
  2. video Dr. Eric Berg  https://www.youtube.com/watch?v=Rx03S_u50mo&t=1s
  3. video Paul Stamets https://www.youtube.com/watch?v=mWT09ZDqFlE
  4. odkaz na záverečný vedecký pohľad: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826851/
  5. kniha Tajný svet vitálnych húb https://kniha.royalchaga.sk/tajny-svet-vitalnych-hub/kniha