Výhody huby Hericium pre deti

Výhody huby Hericium pre deti

Levia Hriva (Hericium, slov. Koralovec ježovitý) je vitálna huba známa pre svoje potenciálne výhody pre mozog a nervový systém. U detí môže pomôcť zlepšiť pamäť, učenie a koncentráciu, podporiť regeneráciu mozgových buniek a zvýšiť produkciu nervových rastových faktorov. Okrem toho môže zlepšiť náladu, znížiť úzkosť a posilniť imunitný systém.

Hericium môžete začleniť do jedálnička detí pomocou doplnkov stravy alebo kreatívnych receptov.

Počas rýchleho vývoja mozgu detí, najmä v prvých rokoch, rodičia často hľadajú spôsoby, ako podporiť ich kognitívny rast. Výživa hrá v tomto procese kľúčovú úlohu a zavedenie superpotravín, ako je Hericium, môže byť efektívnym spôsobom, ako podporiť výkon mozgu. Navyše, jedinečný vzhľad tejto huby, ktorý pripomína hrivu leva, môže v deťoch vyvolať zvedavosť a spraviť z nej zábavný a vzdelávací doplnok k ich jedlu.

Začlenenie tejto huby do jedálnička vášho dieťaťa môže výrazne ovplyvniť jeho kognitívny vývoj a celkovú pohodu. Tento blogový príspevok sa ponorí hlbšie do vedy za hubou Hericium, jej výhod pre deti a kreatívnych spôsobov, ako ju zahrnúť do dennej rutiny. Preskúmajte, ako môže Levia hriva pomôcť vášmu dieťaťu dosiahnuť jeho plný kognitívny potenciál.

Koralovec ježovitý

Čo je Hericium?

Huba Levia hriva (Hericium Erinaceus) je jedinečná a fascinujúca huba s výrazným vzhľadom, ktorý pripomína huňatú hrivu leva. Tieto huby rastú na stromoch z tvrdého dreva v Severnej Amerike, Ázii a Európe. Sú známe nielen svojou vizuálnou príťažlivosťou, ale aj potenciálnymi pozitívnymi účinkami na kognitívne zdravie. Levia hriva môže prispieť k zlepšeniu pamäte, koncentrácie a celkového fungovania mozgu, čo ju robí zaujímavou voľbou pre podporu duševného zdravia aj u detí.

Nazrieme do histórie

Vitálna huba Levia hriva sa po stáročia používa v tradičnej čínskej a japonskej medicíne na zlepšenie kognitívneho zdravia a liečbu rôznych ochorení. V poslednej dobe však jej popularita vzrástla aj na Západe kvôli jej potenciálnym prínosom pre výkon mozgu a celkovú pohodu. V Ázii je dlhoročnou tradíciou poskytovať tieto huby ľuďom, ktorí sa snažia zlepšiť svoje kognitívne schopnosti. Táto huba je oceňovaná pre svoje schopnosti podporovať pamäť, koncentráciu a celkovú funkciu mozgu, čo ju robí cenným prírodným liekom pre deti aj dospelých.

Viac informácii o Hericiu nájdete v článku: Hericium - Všetko čo treba vedieť

Výživový profil

Hericium je huba známa nielen pre svoj výrazný vzhľad, ale aj pre svoj bohatý nutričný profil. Je dobrým zdrojom vlákniny a obsahuje slušné množstvo bielkovín. Okrem toho poskytuje základné mikroživiny, ako sú vitamíny a minerály.

To, čo skutočne odlišuje túto hubu, sú jej jedinečné bioaktívne zlúčeniny. Tieto zlúčeniny sú spojené s mnohými zdravotnými výhodami, ako je podpora kognitívneho zdravia, posilnenie imunitného systému, podpora zdravia tráviaceho traktu a potenciálne aj protirakovinové vlastnosti.

Jedna porcia Hericia s hmotnosťou 100 g obsahuje približne 43 kalórií a 4,4 g sacharidov, pričom poskytuje značné množstvo draslíka a železa. Tento druh húb je navyše bohatý na bielkoviny, s priemerným obsahom 22 g bielkovín na 100 g sušených húb a je vynikajúcim rastlinným zdrojom esenciálnych aminokyselín.

Celkový výživový a zdravotný profil Levej hrivy robí túto hubu vynikajúcim doplnkom jedálnička, najmä pre tých, ktorí chcú podporiť svoje kognitívne zdravie a celkovú pohodu.

Aktívne zlúčeniny

Hericium obsahuje dve primárne aktívne zlúčeniny - hericenóny a erinacíny - ktoré prispievajú k jej priaznivým účinkom. samozrejme nezabúdame na betaglukány. Obe tieto zlúčeniny podporujú syntézu nervového rastového faktora (NGF), ktorý je nevyhnutný na udržanie a zlepšenie kognitívneho zdravia. Vďaka vysokej koncentrácii týchto zlúčenín je huba ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú zvýšiť výkon svojho mozgu.

Rodičia môžu podporiť kognitívny vývoj a celkovú pohodu svojich detí podávaním práve tejto huby. Táto huba je jednou z mála húb, o ktorých je známe, že priamo ovplyvňujú zdravie mozgu, čo ju odlišuje od ostatných vitálnych húb. Potenciálne prínosy huby Hericium Erinaceus pre kognitívne zdravie sa stále viac skúmajú. Sľubné výsledky naznačujú, že môže byť cenným doplnkom jedálnička detí.

Etapy kognitívneho vývoja

Kognitívny vývoj je kľúčový pre rast dieťaťa a pochopenie jeho štádií môže rodičom pomôcť efektívne podporovať pokrok ich detí. Zavedenie Hericia do stravy detí môže pomôcť posilniť kognitívne funkcie počas týchto fáz.

Medzi hlavné fázy kognitívneho vývinu patria:

Senzomotorické štádium (0-2 roky): Dieťa sa učí prostredníctvom zmyslov a pohybových aktivít.

Predoperačné štádium (2-7 rokov): Deti začínajú používať symboly a rozvíjať jazyk, no ešte nerozumejú logike.

Konkrétne operačné štádium (7-11 rokov): Deti začínajú logicky uvažovať o konkrétnych udalostiach, no ešte nerozumejú abstraktným konceptom.

Formálne operačné štádium (od 11 rokov): Deti sa učia logicky myslieť o abstraktných konceptoch a rozvíjajú schopnosti riešiť hypotetické problémy.

Každý krok prináša nové výzvy a príležitosti na učenie, formuje myslenie dieťaťa, schopnosť riešiť problémy a rozhodovať sa.

Kognitívny vývoj u detí

Faktory ovplyvňujúce kognitívny vývoj

Na kognitívny vývoj dieťaťa môže mať vplyv niekoľko faktorov vrátane genetiky, prostredia a skúseností. Podmienky duševného zdravia môžu tiež brániť kognitívnej výkonnosti, preto je rozhodujúca včasná intervencia a podpora.

Svetová zdravotnícka organizácia kladie dôraz na riešenie týchto faktorov, aby zabezpečila, že deti dosiahnu svoj plný kognitívny potenciál. Napríklad začlenenie vitálnych húb Hericium do stravy dieťaťa môže zlepšiť kognitívne zdravie tým, že poskytne základné živiny, ktoré podporujú funkciu mozgu.

Úloha výživy v zdraví mozgu

Výživa je životne dôležitá pre kognitívny vývoj dieťaťa, pretože mozog potrebuje špecifické živiny, aby mohol optimálne fungovať. Vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty je rozhodujúca pre udržanie a zlepšenie kognitívnej výkonnosti.

Huba Levia hriva je vynikajúca superpotravina, ktorá môže prospieť kognitívnemu zdraviu, ak je zaradená do detskej stravy. Obsahuje jedinečné bioaktívne zlúčeniny, ako sú hericenóny a erinacíny, ktoré podporujú syntézu nervového rastového faktora (NGF). NGF je nevyhnutný na udržanie a zlepšenie kognitívneho zdravia, čo môže pomôcť deťom dosiahnuť lepší výkon mozgu.

Výhody Hericia pre deti

1. Zlepšenie pamäte a učenia

Výskum (1) potvrdil, že Hericium zlepšuje pamäť a schopnosti učenia u detí. Obsahuje zlúčeniny, ktoré stimulujú rast nervov a podporujú tvorbu nových nervových spojení, vďaka čomu je cenným prírodným doplnkom na podporu kognitívneho vývoja.

2. Podpora produkcie nervového rastového faktora (NGF)

Táto huba zvyšuje produkciu nervového rastového faktora (NGF), ktorý je nevyhnutný pre rast, udržiavanie a prežitie nervových buniek (2). NGF hrá zásadnú úlohu v kognitívnych funkciách a zvýšená produkcia NGF stimulovaná hubou Levia hriva môže pozitívne ovplyvniť zdravie mozgu a nervových buniek dieťaťa.

3. Podpora regenerácie mozgových buniek

Zlúčeniny nachádzajúce sa v hube podporujú rast a regeneráciu nervov, čo je kľúčové pre udržanie zdravej funkcie mozgu. Tieto vlastnosti robia z extraktov z huby Hericium  sľubný prírodný spôsob podpory kognitívneho vývoja u detí.

4. Zníženie úzkosti a zlepšenie nálady

V tradičnej čínskej medicíne sa zistilo (3), že extrakt z Levej hrivy zmierňuje príznaky úzkosti a depresie. Moderný výskum tiež ukázal, že Levia hriva môže znížiť úroveň úzkosti a zlepšiť celkovú náladu, vďaka čomu je prospešným prírodným doplnkom pre deti, ktoré zažívajú vysoký stres alebo úzkosť.

5. Posilnenie funkcie imunity

Ukázalo sa (4), že Hericium Erinaceus posilňuje imunitnú funkciu znížením zápalu a zvýšením produkcie protizápalových zlúčenín. Huby môžu pomôcť podporiť imunitnú funkciu dieťaťa a prispieť k jeho celkovému zdraviu a pohode.

6. Boj proti ADHD u detí

Huba Levia hriva bola navrhnutá ako prirodzený spôsob, ako pomôcť zvládnuť príznaky ADHD u detí. Schopnosť huby podporovať rast nervov a zlepšovať kognitívne funkcie môže prispieť k zníženiu symptómov ADHD. Okrem toho môže zlepšiť rozsah pozornosti, čo ponúka potenciálnu alternatívu alebo doplnok k tradičnej liečbe.

7. Zníženie alergií

Výskum ukázal (5), že Hericium znižuje zápal. Jeho protizápalové vlastnosti môžu pomôcť zmierniť príznaky alergie znížením produkcie prozápalových cytokínov. Tento prirodzený spôsob zvládania alergií môže deťom pomôcť zbaviť sa sezónnych alebo environmentálnych alergií.

8. Boj proti obezite u detí

Vitálne hubu Hericium zlepšujú metabolizmus lipidov, pomáhajú pri znižovaní hmotnosti a boji proti obezite (6). Preto začlenenie do jedálnička dieťaťa môže pomôcť riešiť problémy súvisiace s hmotnosťou a podporovať zdravý životný štýl.

9. Boj proti cukrovke 1. typu u detí

Okrem znižovania zápalu a boja proti obezite (7), Hericium preukázateľne znižuje hladinu cukru v krvi, čo z neho robí potenciálny prírodný doplnok na cukrovku 1. typu u detí. Reguláciou hladín glukózy v krvi môže zlepšiť kontrolu hladiny cukru a celkové zdravie u detí s cukrovkou.

10. Zlepšenie kvality spánku u detí

Huba Levia hriva môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku u detí s poruchami spánku. Prírodné zlúčeniny v hube podporujú relaxáciu a lepší spánok, čo vedie k pokojnejšiemu nočnému odpočinku.

Ako začleniť Leviu hrivu do detskej stravy

Výživové doplnky z húb Hericium Erinaceus môžu byť bezpečným a prirodzeným spôsobom, ako poskytnúť deťom rôzne zdravotné výhody. Tieto doplnky sa dodávajú v rôznych formách, ako sú kapsuly, tinktúry alebo hubový prášok, pričom všetky možnosti obsahujú extrakt z húb Levej hrivy.

Výber vysokokvalitného produktu získaný z plodnice huby je nevyhnutný na zabezpečenie maximálnych výhod. Pred zavedením akéhokoľvek doplnku do stravy dieťaťa sa nezabudnite poradiť so zdravotníckym pracovníkom, najmä ak má dieťa zdravotné problémy.

Ako začleniť hubu Hericium do stravy

Kreatívne spôsoby, ako začleniť Leviu hrivu do jedál

Smoothies a nápoje: Pridajte prášok do obľúbených smoothies alebo džúsov vašich detí. Je to jednoduchý spôsob, ako zvýšiť nutričnú hodnotu bez zmeny chuti.

Polievky a omáčky: Mletý prášok môžete pridať do polievok a omáčok, čím zvýšite ich nutričnú hodnotu. Huba sa ľahko skryje medzi inými ingredienciami, takže si deti ani nevšimnú jej prítomnosť.

Pečenie: Pridajte prášok z Levej hrivy do pečiva, ako sú muffiny, palacinky alebo sušienky.

Cereálie a jogurty: Prášok môžete zmiešať s raňajkovými cereáliami alebo jogurtom, aby ste začali deň zdravou dávkou živín.

Domáce tyčinky a sušienky: Pri príprave domácich cereálnych tyčiniek alebo sušienok môžete taktiež pridať prášok z Levej hrivy. Ide o skvelý spôsob, ako zabezpečiť, že vaše deti dostanú svoju dennú dávku živín a ani si nevšimnú ich pridanú surovinu.

Teplé nápoje: Pre staršie deti môžete pridať hubu do teplých nápojov, ako je kakao alebo bylinkový čaj. Huba sa ľahko rozpustí a stane sa súčasťou obľúbeného nápoja.

Bezpečnosť a dávkovanie

Zvážte odporúčané dávkovanie na základe veku a zdravotného stavu vášho dieťaťa.

Všeobecná dávka sa zvyčajne pohybuje od 500 mg do 3 000 mg denne. Začnite s nižšou dávkou a postupne ju zvyšujte, aby ste sledovali, ako dieťa na doplnok reaguje. U detí od 3 rokov sa dávkovanie znižuje na polovicu.

Zaradenie huby do stravy vašich detí môže byť jednoduchým a účinným spôsobom, ako podporiť ich kognitívne zdravie a celkovú pohodu. Buďte kreatívni a skúšajte rôzne recepty, aby ste zistili, čo vašim deťom najviac vyhovuje.

Pozrite si aj článok: Najlepší čas a vhodné dávkovanie huby HERICIUM

Časový rámec pre účinky huby Hericium

Zvyčajne to nefunguje okamžite, pretože účinky huby Hericium na kognitívne funkcie, náladu a celkové zdravie sú postupné a kumulatívne. Preto môže trvať niekoľko dní alebo týždňov dôsledného používania, kým sa zaznamenajú viditeľné zlepšenia.

Čas potrebný na to, aby Hericium ukázal svoje účinky, sa môže líšiť v závislosti od faktorov, ako je individuálna biochémia, použité dávkovanie a konkrétny zdravotný problém, ktorý sa rieši. Pri používaní tohto doplnku je nevyhnutné zachovať realistické očakávania a byť trpezlivý. Konzistentné používanie počas dlhšieho obdobia s väčšou pravdepodobnosťou prinesie požadované výsledky.

V skratke...

Huba pripomínajúca hrivu leva - Hericium Erinaceus, ponúka celý rad potenciálnych výhod pre deti, od podpory kognitívneho vývoja a zlepšenia pamäti až po zníženie úzkosti a podporu celkovej pohody.

Okrem toho môže tento prírodný doplnok pomôcť posilniť imunitný systém, bojovať proti symptómom ADHD, zmierniť alergie a prispieť k zdravšiemu životnému štýlu.

Zatiaľ čo táto huba  môže byť cenným doplnkom stravy vášho dieťaťa, je nevyhnutné prijať holistický prístup ku kognitívnemu vývoju a celkovému zdraviu. To zahŕňa poskytovanie vyváženej a výživnej stravy, zabezpečenie správneho spánku, pravidelnú fyzickú aktivitu a zabezpečenie emocionálnej podpory. Navyše, vytvorením výchovného a podporného prostredia môžete svojim deťom pomôcť naplno využiť ich mentálny a fyzický potenciál. 

 

 

ZDROJE:

  1. Daniela Ratto, Federica Corana, Barbara Mannucci, Erica Cecilia Priori, Filippo Cobelli, Elisa Roda, Beatrice Ferrari, Alessandra Occhinegro, Carmine Di Iorio, Fabrizio De Luca, Valentina Cesaroni, Carolina Girometta, Maria Grazia Bottone, Elena Savino, Hirokazu Kawagishi and Paola Rossi, Hericium erinaceus Improves Recognition Memory and Induces Hippocampal and Cerebellar Neurogenesis in Frail Mice during Aging, 2019 Mar, doi: 10.3390/nu11040715, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6521003/
  2. Puei-Lene Lai , Murali Naidu, Vikineswary Sabaratnam, Kah-Hui Wong, Rosie Pamela David, Umah Rani Kuppusamy, Noorlidah Abdullah, Sri Nurestri A Malek, Neurotrophic properties of the Lion's mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia, 2013, doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
  3. Pit Shan Chong, Man-Lung Fung, Kah Hui Wong and Lee Wei Lim, Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder, 2019 Dec, doi: 10.3390/ijms21010163, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/
  4. Chen Diling, Zheng Chaoqun, Yang Jian, Li Jian, Su Jiyan, Xie Yizhen and Lai Guoxiao, Immunomodulatory Activities of a Fungal Protein Extracted from Hericium erinaceus through Regulating the Gut Microbiota, 2017 Jun, doi: 10.3389/fimmu.2017.00666, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492111/
  5. Koichiro Mori, Kenji Ouchi, Noriyasu Hirasawa, The Anti-Inflammatory Effects of Lion's Mane Culinary-Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) in a Coculture System of 3T3-L1 Adipocytes and RAW264 Macrophages, 2015, doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i7.10, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26559695/
  6. Kazuyuki Hiwatashi , Yasuyuki Kosaka, Nao Suzuki, Keishi Hata, Toshiyuki Mukaiyama, Kenji Sakamoto, Hitoshi Shirakawa, Michio Komai, Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) improved lipid metabolism in mice fed a high-fat diet, 2010, doi: 10.1271/bbb.100130, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20622452/
  7. Bin Liang, Zhengdong Guo, Fang Xie and Ainong Zhao, Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats, 2013 Oct, doi: 10.1186/1472-6882-13-253, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3852124/