Predstavte si hubu tak cennú, že starodávni hľadači pri jej objavení doslova plesali od radosti. Tak aj dostala huba Maitake svoje meno (v japončine Mai znamená „tanec“ a take znamená „huba“).
Huba Maitake - "tancujúca huba", latinsky Grifola frondosa, na Slovensku známa ako Trsovnica lupeňovitá - okúzľuje zmysly svojou zemitou vôňou a osviežujúcou chuťou. Táto huba je nielen lahodná, ale aj prospešná pre naše zdravie. S bohatým obsahom vitamínu D a špeciálnym glukánom - grifolanom, poskytuje podporu nielen v prevencii rakoviny, ale tiež pri udržiavaní zdravia kostí.
Ak by ste sa zaoberali výskumom týkajúcim sa zdravotných prínosov húb, určite by ste narazili na Maitake.
Podobne ako iné vitálne huby, ako Čaga, Reishi, Cordyceps, ale aj huba pre mozog Hericium či silný bojovník Coriolus aj Maitake ponúka mnoho potenciálnych zdravotných výhod vďaka vysokej koncentrácii antioxidantov, mikroživín a ďalších prospešných zlúčenín, vrátane komplexných cukrov známych ako beta-glukány.
Maitake nie je len chutnou a pútavou prísadou do receptov, ale je tiež považovaná za liečivú a adaptogénnu hubu. To znamená, že môže pomôcť telu prispôsobiť sa stresu a udržiavať normálne fungovanie.
Táto huba sa už tradične používa v čínskej a japonskej medicíne stáročia a v posledných 30 rokoch sa stala aj súčasťou doplnkovej liečby pre pacientov s rakovinou v Číne a Japonsku. Avšak už aj západná kultúra si začína všímať túto prastarú hubu. (1)
Výživa a huba Maitake
Predstavte si, že len jedna šálka na kocky nakrájanej huby Maitake, obsahuje len 25 kalórií (aj preto je súčasťou nášho balíčka na podporu chudnutia SLIM BODY), žiadny cholesterol, menej ako jeden gram tuku, jeden gram sodíka, 1,4 gramu bielkovín a takmer dva gramy vlákniny. Takže, ak chudnete, alebo chcete upraviť svoj životný štýl, táto huba je tá pravá.
A čo viac, Maitake obsahuje významné množstvo draslíka (4 % dennej odporúčanej hodnoty) a neuveriteľných 196 % dennej odporúčanej hodnoty vitamínu D, ktorý je dôležitý pre silné, zdravé kosti a celkové zdravie. Okrem toho poskytuje vitamíny B vrátane niacínu, riboflavínu a kyseliny listovej. A to nie je všetko. (2)
Aj laboratórny výskum naznačuje, že Maitake môže byť účinná pri liečbe určitých chorôb. Na potvrdenie jeho účinku na ľudí sú potrebné síce ďalšie štúdie, ale súčasné zistenia sú viac ako dobré.
7 zdravotných výhod huby Maitake
Jedným z najpozoruhodnejších aspektov húb Maitake je vysoká koncentrácia beta-glukánov, čo sú komplexné cukry (polysacharidy) nachádzajúce sa v bunkových stenách niektorých rastlín, kvasiniek, rias a húb.
Medzi týmito silnými beta-glukánmi je najmä D-frakcia, MD-frakcia a SX-frakcia. Tieto proteínové polysacharidy sú už pomerme dobre zdokumentované a prejavujú svoje imunoochranné a protinádorové vlastnosti. (3)
Rovnako ako u mnohých prírodných liekov je potrebných viac vedeckých štúdií, ale o zdravotných výhodách huby Maitake, nemusíme vôbec pochybovať už teraz.
S najviac preskúmanými zdravotnými benefitmi huby Maitake sa teda poďme zoznámiť!
1. Maitake posilňuje imunitný systém
Maitake stimuluje imunitnú odpoveď, čo je kľúčové pre celkové zdravie. Štúdie ukázali, že glukány z Maitake silne stimulujú imunitné obranné reakcie. Pôsobí tiež protizápalovo. (4)
2. Huba Maitake má schopnosť potláčať rakovinové bunky
Maitake má sľubnú úlohu v boji proti rakovine. Aktivuje bunky, ktoré napádajú rakovinu. D-frakcia Maitake preukázala terapeutické účinky práve u pacientov s rakovinou. (3)
Štúdia z roku 2013 naznačuje, že Maitake D-frakcia by mohla byť užitočná pri prevencii a liečbe napríklad rakoviny prsníka. Vedci naznačujú, že táto huba môže bojovať proti rastu a reprodukcii rakovinových buniek. (5)
3. Maitake a ochrana srdca
Beta glukán obsiahnutý v Maitake prispieva k sníženiu hladiny cholesterolu, optimalizuje funkciu ciev a podporuje celkové kardiovaskulárne zdravie, čím redukuje riziko srdcových ochorení. Polysacharidy v Maitake majú schopnosť znížiť hladinu LDL (zlého) cholesterolu, pričom nespôsobujú výkyvy v hladinách triglyceridov ani HDL (dobrého) cholesterolu. (6)
4. Maitake a hladina cukru
Štúdie naznačujú tiež antidiabetické účinky Maitake, ktoré môžu pomôcť udržiavať hladiny glukózy v rovnováhe. (7)
5. Maitake znižuje krvný tlak
Pridanie Maitake do stravy môže pomôcť stabilizovať krvný tlak, čo je kľúčové pre prevenciu mozgovej príhody. (8)
6. Maitake môže zlepšiť PCOS a plodnosť
Existujú sľubné štúdie, že Maitake môže byť užitočná pri liečbe syndrómu polycystických ovárií (PCOS) a zlepšení plodnosti u žien. (9)
Čiže, ak ste si už prečítali zdravotné výhody huby Cordyceps, vychádza nám z toho silná dvojka - Cordyceps vs. muži a Maitake pre ženy. No, jeden nikdy nevie.
7. Maitake a zdravé kosti
Maitake je schopná podporiť kostné tkanivo (ešte lepšie v spojení s Cordycepsom).
Posilňuje produkciu kostného tkaniva vďaka stimulácii osteoblastov, podporuje mineralizáciu kostí pri osteoporóze.
Kúzlo Maitake
Či už ju poznáte z jedálneho lístka alebo ako doplnok výživy, Maitake a jej špeciálny glukán - grifolan, sú prínosom pre naše zdravie.
Je to nízkokalorická potravina s nízkym obsahom sodíka, bez cholesterolu, nabitá antioxidantmi, vitamínmi, minerálmi a beta-glukánmi, ktoré posilňujú imunitu.
Maitake pôsobí na harmonizáciu celého metabolizmu, preto sa často nazýva „preventívnou hubou pre vek.“
Tak smelo do toho a ochutnajte Maitake vo svojom ďalšom recepte v kuchyni alebo ako extrakt v kapsuliach či tinctúre.
Nezabúdajme, Maitake, rovnako ako ostatné vitálne huby, vďaka vysokej koncentrácii polysacharidov pôsobí na náš imunitný systém a bojuje proti vírusom, baktériám a ďalším patogénom.
Pozrite si aj článok: Maitake: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi
Podrobný článok o Maitake nájdete tu.
-
Medicinal Mushrooms (PDQ®), Patient Version,PDQ Integrative, Alternative, and Complementary Therapies Editorial Board, Created: March 2, 2017, Published online: June 8, 2023.
-
N Kodama, K Komuta, H Nanba, Can maitake MD-fraction aid cancer patients?, Altern. Med. Rev. 2002 Jun, PMID: 12126464
-
C Lull, H J Wichers, H F J Savelkoul, Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites, 2005 Jun,
-
S Konno, Synergistic potentiation of D-fraction with vitamin C as possible alternative approach for cancer therapy, 2009 Jul, doi: 10.2147/ijgm.s5498
-
M Sato, Y Tokuji, S Yoneyama, K Fujii-Akiyama, M Kinoshita, H Chiji, M Ohnishi, Effect of dietary Maitake (Grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fed mice, 2013, DOI: 10.5650/jos.62.1049
-
H G Preus, B Echard, D Bagchi, N V Perricone, Maitake Mushroom Extracts Ameliorate Progressive Hypertension and Other Chronic Metabolic Perturbations in Aging Female Rats, 2010 Jun, doi: 10.7150/ijms.7.169