Sila Medicinálnych húb na HERPES

Herpes-1200x630

Čo musíte vedieť...

Okrem dažďových pralesov a odľahlých, neobývaných oblastí existujú na našej planéte aj iné miesta, kde môžeme objaviť liečivé rastliny prospešné pre náš zdravotný stav. Niektoré druhy húb napríklad môžu byť úspešne pestované buď priamo v domácej „záhrade“ alebo získané vo forme kapsúl, ktoré majú schopnosť potláčať vírusy, ako napríklad herpes.

V prírode prežívajú huby konzumáciou lesnej pôdy a výborne sa im darí pri rozklade mŕtveho dreva a iných organických materiálov. Ich denná schopnosť odstraňovať baktérie a bojovať proti chorobám je kľúčová pre ich prežitie.

Pre všetkých, ktorí zahŕňajú huby do svojej stravy, je to skvelá správa. Výskum ukázal, že huby majú schopnosť posilňovať náš imunitný systém a obsahujú chemické zlúčeniny a komplexné zložky, ktoré bojujú proti baktériám, likvidujú vírusy a prinášajú mnoho ďalších výhod.

Ktoré huby sú teda najlepšie na boj proti herpesu?

Herpes v skratke - Základné informácie o infekcii

Infekcia vírusom Herpes simplex (HSV) spôsobuje nepríjemný stav známy ako herpes, prejavujúci sa pľuzgiermi alebo vredmi v oblasti genitálií alebo úst.

HSV existuje v dvoch formách:

Orálny herpes

Orálny herpes: Vyskytuje sa obvykle na ústach a okolitej pokožke, no môže ovplyvniť aj vaginálnu oblasť. Spôsobuje ho vírus Herpes simplex typu 1 (HSV-1).

Genitálny herpes

Genitálny herpes: Často sa šíri sexuálnym kontaktom a je spôsobený vírusom Herpes simplex typu 2 (HSV-2).

Žiaľ, herpes nemá dostupnú liečbu, no je riaditeľný. Možno znížiť riziko opakovaných výskytov a prenosu.

Ďalšou formou vírusu je herpes zoster, známy aj ako pásový opar, ktorý vyvoláva bolestivú kožnú vyrážku. Táto vyrážka sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele, avšak najčastejšie sa prejavuje ako pás pľuzgierov na pravej alebo ľavej strane trupu.

Vírus varicella-zoster, ktorý spôsobuje aj ovčie kiahne, je zodpovedný za vznik pásového oparu. Po prekonaní ovčích kiahní vírus zostáva v latentnom stave v nervovom systéme blízko miechy a mozgu. Po rokoch sa môže znova aktivovať a vyvolať pásový opar.

Hoci pásový opar nie je život ohrozujúci, môže byť výrazne nepríjemný. Včasná liečba môže skrátiť trvanie infekcie a zmierniť riziko komplikácií.

Aké vitálne huby môžu podporiť liečbu herpesu?

Bunkové steny húb a ich mycélia sú bohaté na beta-D-glukány, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v stimulácii antivírusových reakcií, keď vstupujú do nášho organizmu.

Tieto reakcie zahŕňajú:

Neutrofily, ktoré predstavujú 40% až 70% bielych krviniek u ľudí a sú základným pilierom prvej línie obrany proti vírusom a ďalším infekciám.

Prirodzené zabíjačské bunky (NK bunky), ktoré majú schopnosť rýchlo reagovať na rast nádorových buniek a bunky infikované vírusmi. Ich jedinečnou vlastnosťou je schopnosť útoku a eliminácie buniek, aj keď protilátky nie sú prítomné, čo umožňuje rýchlejšiu reakciu organizmu.

Makrofágy - tento typ bielych krviniek využíva proces známy ako fagocytóza na rozklad bunkových odpadov, mikróbov, cudzích predmetov a ďalších látok. V podstate monitorujú prostredie a hľadajú všetky veci, ktoré by tam nemali byť. Svojou schopnosťou sledovať a čistiť chránia organizmus pred možnými hrozbami.

Štyri huby vynikajú svojimi účinnými antivírusovými vlastnosťami, povieme Vám ktoré.

REISHI

Reishi (Ganoderma lucidum), bola testovaná na svoje schopnosti bojovať proti vírusom. Štúdia ju skúmala v boji proti štyrom rôznym vírusom:

Vírus vezikulárnej stomatitídy (VSV)

Vírus chrípky A (chrípka A)

Vírus herpes simplex typu 1 (HSV-1)

Vírus herpes simplex typu 2 (HSV-2) (1)

Reishi účinne chránila bunky pred škodlivými účinkami týchto vírusov a bránila im v šírení. Tiež sa ukázalo, že má silnú ochranu proti vírusu VSV New Jersey. To znamená, že Reishi môže byť užitočná pri vývoji liekov na boj proti týmto vírusom.

Reishi blokuje škodlivé účinky vírusov na bunky a bráni im v rozmnožovaní. To je dôležité, pretože keď sa bunky infikujú vírusmi, môžu umierať. Okrem toho, ďalší výskum ukázal, že zložky Reishi s názvami kyselina ganoderová - TQ a TR - dokážu bojovať proti neuraminidázam, ktoré sú dôležité pri niektorých chrípkach, najmä H5N1 a H1N1. (2)

Podľa štúdie môže Reishi pomáhať zastaviť šírenie vírusov, čo by mohlo viesť k novým a účinnejším liekom na boj proti nim.

Pozrite si aj článok: Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať

ČAGA

Huby Čaga (Inonotus obliquus) môžu pozitívne ovplyvniť zdravie, pretože obsahujú fenoly, ako napríklad betulín, kyselinu betulínovú a antioxidanty. Najpopulárnejším spôsobom, ako integrovať tieto huby do každodenného režimu, je pripraviť si Čaga čaj.

Mohla by Čaga pomôcť pri liečbe herpesu?

Čaga obsahuje chemické zlúčeniny, ktoré síce nevyliečia herpes, ale môžu prispieť k úľave od jeho symptómov.

Podľa laboratórnych údajov a štúdií sa zdá, že Čaga má potenciál pôsobiť proti herpesu.

V experimente s bunkovou kultúrou sa ukázalo, že extrakt z Čagy inhibuje vstup herpes simplex do buniek tým, že interferuje s vírusovými glykopeptidmi a blokuje fúziu bunkových membrán. (3), (4)

Pozrite si aj článok: Čaga: Spojenec na ceste k zdraviu

CORIOLUS

Coriolus (Coriolus versicolor), v kombinácii s hubou Reishi môže pomôcť liečiť herpes, pásový opar a iné baktérie a vírusy. Táto kombinácia je tiež užitočná pri boji proti rakovine a ľudskému papilomavírusu (HPV). Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, odporúča sa používať tinktúry s dvojitým extraktom, ktoré sú extrahované iba z plodnice.

Pozrite si aj článok: Coriolus: Zdravie a harmónia

CORDYCEPS

Cordyceps (Cordyceps sinensis), táto vitálna huba, ktorá má v sebe antibakteriálne, antiprotozoálne, protiplesňové a antimikrobiálne vlastnosti, môže pomôcť pri rôznych vírusových ochoreniach, vrátane herpesu a pásového oparu. Navyše posilňuje imunitný systém a zmierňuje negatívne vplyvy stresu. Cordyceps je silný v oblasti posilnenia obranyschopnosti organizmu a predchádzaniu vypuknutiu chorôb.

Pozrite si aj článok: Cordyceps: Huba s neobyčajnými zdravotnými výhodami

Medicinálne Huby

Začleňte Medicinálne huby do svojej stravy

Medicinálne huby môžete začleniť do svojej stravy rôznymi spôsobmi. Začnite tým, že tieto huby zakúpite v čerstvej alebo sušenej podobe a využijete ich pri príprave jedál, ako sú polievky, smažené jedlá alebo ich dokonca využijete ako alternatívu k mäsu.

Doplnky v podobe práškov a kapsúl predstavujú bezpečný a praktický spôsob, ako získavať zdravotné výhody z medicinálnych húb.

Liečba herpesu medicinálnymi hubami je možná vďaka ich antivírusovým vlastnostiam. Podľa výskumu a tradičnej medicíny sa ukazuje, že huby Reishi, Čaga a Coriolus sú najúčinnejšie pri takomto postupe. Liečivé zložky obsiahnuté v týchto hubách môžu bezpečne prispieť k úľave od symptómov, aj keď nejde o žiadne „zázračné prípravky“, ktoré by mohli herpes úplne vyliečiť.

Zdroje:

  1. K. Eo, Y. S. Kim, C. K. Lee, S. S. Han, Antiviral activities of various water and methanol soluble substances isolated from Ganoderma lucidum, 1999 Dec, doi: 10.1016/s0378-8741(99)00067-7, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10624872/
  2. Qinchang Zhu, Tran Hai Bang, Koichiro Ohnuki, Takashi Sawai, Ken Sawai & Kuniyoshi Shimizu, Inhibition of neuraminidase by Ganoderma triterpenoids and implications for neuraminidase inhibitor design, August 2015, https://www.nature.com/articles/srep13194
  3. Hong-Hui Pan, Xiong-Tao Yu, Ting Li, Hong-Ling Wu, Chun-Wei Jiao, Mian-Hua Cai, Xiang-Min Li, Yi-Zhen Xie, Yi Wang, Tao Peng, Aqueous extract from a Chaga medicinal mushroom, Inonotus obliquus (higher Basidiomycetes), prevents herpes simplex virus entry through inhibition of viral-induced membrane fusion, 2013, doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i1.40, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23510282/
  4. I A Razumov, E I Kazachinskaia, L I Puchkova, T A Kosogorova, I A Gorbunova, V B Loktev, T V Tepliakova, Protective activity of aqueous extracts from higher mushrooms against Herpes simplex virus type-2 on albino mice model, 2013, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24738237/