Artritída a Vitálne Huby: Prirodzený spôsob zvládnutia bolesti kĺbov

Vitálne Huby a Artritída

V dnešnej hektickej dobe je chronickej bolesti kĺbov vystavené mnoho ľudí  a to z rôznych dôvodov, od autoimunitných ochorení cez účinky starnutia až po nešťastné udalosti vedúce k mechanickému poškodeniu. Medzi tieto stavov patria aj nezápalová artritída, často spojená so starnutím a osteoartritída, spôsobená mechanickým namáhaním kĺbov. 

V snahe nájsť úľavu od tejto nepriateľskej bolesti ľudia sa obracajú k rôznym formám liečby. Zaujímavým a pritom prirodzeným prístupom je využitie liečivých húb. Zatiaľ čo slovo „huba“ môže v mysli vyvolať obrazy chutných receptov alebo prírody, existujú špecifické druhy húb, ktoré sa vyznačujú svojimi protizápalovými vlastnosťami a môžu byť cenným spojencom pri liečbe artritídy. 

Huby ako Reishi, Čaga, Cordyceps či Maitake vyčnievajú v rade, pretože nielenže posilňujú imunitný systém a znižujú zápaly, ale tiež sa ukázali ako prirodzená podpora liečby pre artritické ťažkosti. V snahe nájsť účinnú liečbu, ktorá by znížila chronickú bolesť kĺbov, mnoho ľudí hľadá alternatívy k farmaceutickým liekom s rizikom vedľajších účinkov. V tomto kontexte sa liečivé huby vynárajú ako sľubná alternatíva, schopná priniesť úľavu a zlepšenie kvality života. V nasledujúcich odsekoch sa dozviete o najlepších druhoch húb na podporu liečby chronickej bolesti kĺbov. 

Artritída

Čo spôsobuje artritídu?

Artritída môže byť vyvolaná mnohými faktormi, pričom hlavné príčiny tejto bolestivej afekcie zahŕňajú: 

Vek, najmä nad 50 rokov: Starnutie je jedným z hlavných faktorov, ktoré môžu prispieť k vývoju artritídy. 

Oslabenie svalov: Nedostatočná sila svalov môže viesť k nesprávnemu zaťaženiu kĺbov, čo zvyšuje riziko artritídy. 

Opotrebenie spôsobené nadmerným používaním alebo tréningom: Prílišná záťaž alebo opakované pohyby môžu spôsobiť opotrebenie kĺbov a následne artritídu. 

Choroby imunitného systému (autoimunitné ochorenia): Poruchy imunitného systému môžu viesť k nežiaducim útokom na vlastné bunky, čo spôsobuje zápaly a bolesti kĺbov. 

Genetika: Dedičné faktory môžu zohrať rolu v predispozícii k artritíde. 

Obezita, najmä v prípadoch artritídy kolena alebo chodidla: Nadmerná hmotnosť zvyšuje zaťaženie kĺbov, čo zvyšuje riziko vzniku artritídy v určitých častiach tela. 

V nasledujúcich častiach preskúmame najlepšie medicinálne huby, ktoré môžu prispieť k zmierneniu príznakov artritídy. 

Hubové poklady na Artritídu

Stravovanie zohráva významnú úlohu pri minimalizovaní účinkov artritídy a práve v tom môže spočívať sila liečivých húb. Podľa výskumov môžu chemické zlúčeniny obsiahnuté v týchto prírodných daroch pomáhať v boji proti dne a reumatoidnej artritíde. Enzýmy, ktoré regulujú zápaly v tkanivách a kĺboch, zohrávajú kľúčovú úlohu pri mnohých artritických poruchách a práve tieto enzýmy môžu byť cieľom pre účinky húb. Výskumníci uvádzajú, že identifikované látky v hubách majú schopnosť inhibovať konkrétne enzýmy zodpovedné za zápal. 

Vitamín D, nevyhnutný pre udržanie správnych hladín vápnika v kostiach, sa ukázal ako kritický faktor pri artritíde. Väčšinu tohto vitamínu získavame zo slnečného žiarenia, no huby vystavené slnku patria medzi najlepšie potraviny, ktoré ho obsahujú, spolu s mastnými rybami a vaječnými žĺtkami. 

Integrácia väčšieho množstva sušených húb do stravy môže byť prospešná, najmä ak trpíte nízkou hladinou vitamínu D a ste náchylní na artritídu. 

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na výnimočné druhy húb, ktoré môžu byť vaším spoľahlivým spojencom v boji proti artritickým ťažkostiam. 

ČAGA -  Prirodzená odpoveď na bolesť a stuhnutosť

Čaga, známa aj ako „kráľovná húb“, ukázala svoju účinnosť v znižovaní bolesti a stuhnutosti. Viac než 200 bioaktívnych chemikálií a zlúčenín, ktoré sa v nej nachádzajú, vykazujú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Táto výnimočná huba a jej terapeutické účinky sú pravdepodobne spojené s obsahom beta-glukánov, terpénov, melanínu a chitínu, ktoré jej prepožičiavajú charakteristickú farbu podobnú drevenému uhlí.

Podľa výskumníkov Čaga pravdepodobne môže efektívne pomáhať znížiť príznaky artritídy, najmä bolesť a stuhnutosť, vďaka svojim zlúčeninám s protizápalovým potenciálom. (1)

Pozrite si aj článok: Čaga: Spojenec na ceste k zdraviu

CORDYCEPS -  Prirodzený strážca zápalu

V zvláštnej symbióze s larvami hmyzu sa vyvíja parazitická huba Cordyceps, ktorá sa vyznačuje nielen svojím unikátnym spôsobom rastu, ale aj povesťou jednej z najcennejších húb na svete.

Cordyceps obsahuje kľúčovú látku, cordycepin, ktorá je známa svojimi výraznými protizápalovými vlastnosťami a našla uplatnenie v liečbe artritídy. Vedecké štúdie preukázali, že Cordycepin  znižuje bolesť a nepohodlie a zastavuje progresiu artritídy, čím sa stáva sľubnou alternatívou v boji proti tejto ochoreniu. (2)

Pri osteoartritíde Cordycepin blokuje zlý proteín menom CPS4, ktorý spôsobuje zápal. Vedci hovoria, že to robí iným spôsobom ako bežné lieky. Cordyceps sa zameriava priamo na cieľ a to blokovaním CPS4 a nie bežných cytokínov a interleukínových proteínov. To znamená, že Cordyceps môže pomôcť pri boji proti zápalovým chorobám, čo je nová možnosť liečby. Týmto spôsobom sa Cordyceps javí ako účinná doplnková terapia pri zápalových ochoreniach, otvárajúca nové perspektívy v oblasti liečby.

Pozrite si aj článok: Cordyceps: Huba s neobyčajnými zdravotnými výhodami

REISHI - Prirodzený bojovník proti bolesti

Reishi - Ganoderma lucidum - je jednou z najlepších húb, ktoré môžu pomôcť ľuďom s reumatoidnou artritídou. Táto špeciálna huba obsahuje veci s ťažkými menami, ako sú peptidoglykány, triterpenoidy a beta-d-glukány, ktoré majú super schopnosti proti bolesti a zápalom. Reishi pracuje tak, že znižuje zápal v kĺboch spôsobený nebezpečnými vecami zvanými cytokíny, čo je hlavná príčina bolesti pri artritíde. (3)

Pozrite si aj článok: Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať

SHITAKE - Prírodný spojenec v boji proti artritíde

Shiitake je obľúbená huba, ktorá sa často objavuje v rôznych jedlách. Táto huba je skvelým výberom, pretože má málo kalórií, veľa vlákniny a je plná vitamínov B a minerálov. Okrem toho obsahuje aj látku s komplikovaným menom beta d-glukány, ktoré nielenže pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, ale aj zmierniť zápaly.

Huby môžu pomôcť znížiť vážnosť artritídy a podľa štúdie z roku 2018 sa potvrdilo, že prirodzené vlastnosti tejto huby môžu aj zmierniť tvorbu kryštálov kyseliny močovej v kĺboch. To robí tým, že pomáha telu vylučovať kyselinu močovú prostredníctvom moču.

Pri osteroporóze sa dobre kombinuje s hubu Maitake

CORIOLUS - posilňuje svaly a kĺby

Zápal je obranný jav v našom tele - zvyčajne ho aktivuje imunitný systém. Ale keď nie je dostatočne regulovaný, začne poškodzovať normálne tkanivá.

Coriolus - Trametes versicolor - znižuje zápal kĺbov (reumatoidná artritída). Prospešné zlúčeniny huby regulujú nadmerne aktívny imunitný systém, čím znižujú riziko zápalu. (4)

Vedeli ste, že...

Coriolus je asi najčastejšie používanou hubou pri autoimunitných problémoch, ako je autoimunitný zápal štítnej žľazy, reumatoidná artritída, Crohnova choroba, Lupus atď. 

Pozrite si aj článok: Coriolus: Zdravie a harmónia

Môžete užívať huby na artritídu?

Je vhodné to konzultovať so svojím lekárom pred začatím užívania extraktov z húb, ak máte alergiu na huby. Zvlášť opatrní by mali byť ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi spolu s hubami. 

Hoci existuje množstvo predpísaných liečebných možností pre artritídu, niektoré z nich môžu spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky.

Ak hľadáte prírodný doplnok, ktorý by mohol byť dobre tolerovaný a zároveň pomôcť redukovať riziko artritídy, môžu vás zaujímať doplnky obsahujúce výťažky z húb. Všimnite si, že tieto doplnky môžu prinášať aj ďalšie zdravotné výhody. 

Liečivé huby na artritídu nefungujú cez noc. Tieto superpotraviny sa musia v tele nahromadiť, čo si vyžaduje minimálne dva týždne dôsledného používania. 

Artritída a Vitálne Huby

Osvojiť by ste si mali aj niektoré bežné metódy, ktoré by mohli pomôcť: 

Teplá alebo studená terapia: Teplá terapia (teplé obklady, teplé kúpele) môže pomôcť uvoľniť svaly a zmierniť napätie. Studená terapia (ľadové obklady) môže pomôcť zmierniť zápal a znížiť opuch. 

Cvičenie: Pravidelné cvičenie môže posilniť svaly okolo kĺbov a zlepšiť ich flexibility. Vhodné cvičebné programy môže odporučiť fyzioterapeut.

Niektoré ľudové prístupy zahŕňajú aj masáže, ktoré majú za cieľ uvoľniť svaly a zlepšiť pohyblivosť kĺbov. 

Hmotnosť a strava: Udržiavanie zdravej hmotnosti môže zmierniť zaťaženie kĺbov. Niektoré potraviny, ktoré obsahujú protizápalové látky, môžu byť tiež prospešné. 

Pozrite si aj článok: Chudnutie s Vitálnymi alebo Medicinálnymi Hubami

Čo na záver?

Huby, predstavujú potenciálnu pomoc pri zvládaní artritídy tým, že pomáhajú zmierniť bolesť, zápal a súvisiace prejavy. V prípade, že čelíte chronickým bolestiam, opuchom a nepríjemným pocitom v kĺboch, odporúča sa konzultovať so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti možnosť začlenenia doplnkov z liečivých húb do vášho denného režimu.

 

Zdroje: 

  1. Cristina Lull, Harry J Wichers, Huub F J Savelkoul, Antiinflammatory and immunomodulating properties of fungal metabolites, 2005 Jun, doi: 10.1155/MI.2005.63, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16030389/
  2. Syed Amir Ashraf, Abd Elmoneim O. Elkhalifa, Arif Jamal Siddiqui, Mitesh Patel, Amir Mahgoub Awadelkareem, Mejdi Snoussi, Mohammad Saquib Ashraf, Mohd Adnan, Sibte Hadi, Cordycepin for Health and Wellbeing: A Potent Bioactive Metabolite of an Entomopathogenic Medicinal Fungus Cordyceps with Its Nutraceutical and Therapeutic Potential, 2020 Jun, doi: 10.3390/molecules25122735, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7356751/
  3. Zhe Cai, Chun Kwok Wong, Jie Dong, Delong Jiao, Man Chu, Ping Chung Leung, Clara Bik San Lau, Ching Po Lau, Lai Shan Tam, Christopher Wai Kei Lam, Anti-inflammatory activities of Ganoderma lucidum (Lingzhi) and San-Miao-San supplements in MRL/lpr mice for the treatment of systemic lupus erythematosus, 2016 Apr, doi: 10.1186/s13020-016-0093-x https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27134645/
  4.  Mei Jin, Wei Zhou, Chunshi Jin, Zhe Jiang, Shengbao Diao, Zhehu Jin, Gao Li, Anti-inflammatory activities of the chemical constituents isolated from Trametes versicolor, 2019 Aug, doi: 10.1080/14786419.2018.1446011  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29521529/